Foto: F64

Dziedātāja Natālija Tumševica (attēlā), kas pagājušā gada Eirovīzijas nacionālā dziesmu konkursa finālā iekļuva trešajā vietā, jau pērnā gada nogalē sāka ļoti nopietni gatavoties Eirodziesmai, kas Latvijas mūzikas dzīvē ir viens no nozīmīgākajiem pasākumiem.

Decembrī Natālija sāka strādāt pie dziesmas un priekšnesuma, ko viņa plānoja parādīt šajā Eirovīzijas nacionālā dziesmu konkursā. Sadarbojoties ar kādu Šveicē dzīvojošu komponistu, Natālija bija Londonas ierakstu studijā ierakstījusi dziesmu, ko iesniegt Eirodziesmas žūrijas komisijai, nopietni trenējās un veidoja skatuves priekšnesumu, lai tajā būtu jaunas un līdz šim neredzētas vēsmas. Natālija ar horeogrāfi Irinu Saveļjevu, kas arī pērn veidoja Natālijas izpildītās dziesmas Dynamite horeogrāfiju, bija izveidojušās, pēc viņas vārdiem, "eiropeisku priekšnesumu".

Taču, kad tika izziņots, ka mūziķi dziesmas var iesniegt Eirovīzijas atlasē, šoreiz jaunais nolikums paredzēja, ka ārzemju autoru komponētās dziesmas netiks pieņemtas. Tas daudzos mūziķos radīja neizpratni, jo vairāki dziedātāji sarunā ar izklaides portālu Mango bija stāstījuši, ka ir atraduši ārzemju autorus, kas labprāt uzticētu savas komponētās dziesmas izpildīt Latvijas nacionālajā atlasē.

Savukārt Eirovīzijas Nacionālās atlases projekta vadītāja Iveta Lepeško sarunā ar portālu Mango par šī gada nolikuma izmaiņām, kas paredz, ka atlasē var iesniegt tikai latviešu autoru komponētās dziesmas, saka: "Jā, nolikums tiek mainīts katru gadu atbilstoši situācijai. Šogad nolikums tika mainīts tādēļ, ka Latvijas Televīzija šajos krīzes apstākļos vēlējās vairāk uzmanību pievērst Latvijā esošajiem dziesmu mūzikas kompozīcijas autoriem un tādā veidā popularizēt pašmāju produkciju. Vēlējāmies kaut vai šādā veidā atbalstīt pašmāju mūzikas industriju."

Lepeško pieļauj iespēju, ka šis nolikums pamudināja arī tādus Latvijā labi zināmus komponistus kā Jāni Lūsēnu, Zigmaru Liepiņu un citus startēt šajā konkursā un nekonkurēt ar zviedriem, angļiem vai dāņiem.

"Tas nav nekas nosodāms, jo daudzās valstīs Eirovīzijas nacionālie konkursi ir slēgti konkursi daudzu gadu garumā. Turklāt pirmajos gados, kad Eirovīzijā norisinājās nacionālā atlase, piedalījās tikai Latvijas autori. Tad tika pieņemts, ka ārzemju autori, iesniedzot dziesmas, var būt kā līdzautori, bet jau vēlāk nebija nekādu ierobežojumu, un, ja atceramies, tad senāk pusi no iesniegtajām dziesmām sastādīja ārzemju autoru piedāvājumus, kas ne vienmēr bija kvalitatīvs, tāpēc domājām rīkoties tieši tā, kā to paredz šī gada nolikums," stāsta Lepeško.

Tikmēr jaunā vokāliste Tumševica šobrīd ir devusies uz Maskavu, kur viņa saņēmusi piedāvājumu piedalīties kādā starptautiskā projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!