Foto: Mango

Dienu pirms Jāņiem, 22. jūnijā, Rīgas Krematorijā pēdējā gaitā tika aizvadīts leģendārais "līvs" Jānis Grodums (attēlā). Mūziķis bija vēlējies, lai viņu negulda zemes klēpī, bet kremē un pelnus izkaisa dzimtajā Liepājā – Rožu laukumā vai jūrā.

Jāņa Groduma bēres atšķīrās no tradicionālajām atvadām, jo šoreiz izpalika guldīšana zemes klēpī un trīs saujas smilšu. Atvadu ceremoniju vadīja luterāņu mācītājs Juris Rubenis, kurš atzina, ka Groduma dzīve bijusi kā mīkla un šo noslēpumu nevajag steigties atšķetināt arī tagad, kad Jānis jau aizgājis mūžības ceļā. Mācītājs starp lūgšanām un psalmiem atklāja, ka arī viņam patīk roks, kuram nekad nav bijušas robežas.

Atvadīties no rokgrupas Līvi ģitārista vissmagāk bija Jāņa dzīvesbiedrei Elitai Patmalniecei, kura līdz pēdējam Jāņa elpas vilcienam bija blakus mūziķim un atbalstīja viņu smagās slimības laikā. Uz bērēm bija ieradusies arī Jāņa māte Ausma, dēls Elviss un meita no iepriekšējām mūziķa attiecībām.

Pavadīt pēdējā gaitā leģendāro mūziķi bija ieradušies viņa skatuves kolēģi, draugi, paziņas un talanta cienītāji – Aivars Brīze ar dzīvesbiedri Elitu Veidemani, komponists Zigmars Liepiņš, dziedošā Dukuru ģimene, Eiroparlamenta deputāts Ivars Godmanis ar savu draudzeni, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni, ierakstu izdevniecības Mikrofona ieraksti vadītājs Guntars Račs ar sievu, dziedātāja Olga Rajecka, grupas Jumprava mūziķis Aigars Krēsla, mūziķi Mārtiņš Freimanis un Niks Matvejevs un daudzi citi.

Lai gan valsts prezidents Valdis Zatlers pats nevarēja ierasties bērēs, prezidents ar Drošības dienesta kareivi bija atsūtījis sēru vainagu.

Bēru ceremonijā Groduma ilggadējais cīņu biedrs Ainars Virga atskaņoja sava kolēģa izpildītos Līvu hitus, dziedāja arī Ieva Akurātere, bet smeldzīgas sēru melodijas atskaņoja viens no Latvijas labāklajiem vijolniekiem, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertmeistara vietnieks Dzintars Beitāns.

Pirms tika aizvērts zārks, Jāņa tuvinieki, pavadot viņu pēdējā gaitā, vēl izteica atvadu vārdus un leģendārā līva ķermeni sadedzināja krematorijā, bet mūziķa pelni tiks aizvesti uz dzimto Liepāju. Arī Grodumam atnestos ziedus vedīs uz Liepāju, kur viņa radinieki tos noliks Rožu laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!