Foto: Mango

Grupas Tumsa līderis Mārtiņš Freimanis pārliecinājies, ka latviešu nācijas vīrieši kļuvuši neiejūtīgi. Tāpēc, aicinot visus stiprā dzimuma pārstāvjus kļūt vērīgākiem, viņš radījis dziesmu Bet maijpuķītēm jāpaliek.

Freimanim šī dziesma radās pavisam nejauši, piedzīvojot kādu neveiklu situāciju. Kad vēlā nakts stundā Freimanis iznāca no restorāna Sarkans, viņš bija liecinieks nepatīkamai situācijai - uz restorāna sliekšņa nenoturēja līdzsvaru un nogāzās viena no spilgtākajām Rīgas ballīšu karalienēm, kuras vārdu gan šoreiz neminēsim.

"Mūsu dārgie latviešu nācijas vīriešu pārstāvji tai brīdī, kad uz ielas ir pakritusi meitene, diemžēl paies garām. Es redzēju vienu pakritušu meiteni. Nu kam negadās!? Kāpēc tikai vīrieši var piedzerties? Arī sievietes var piedzerties," skaidro Freimanis, kas nekautrējās pasniegt roku, lai palīdzētu piecelties sareibušajai jaunkundzei.

Tai brīdī Freimanim dzima ideja jaunai dziesmai. Viņš iegāja atpakaļ Sarkanā un uzrakstīja uz salvetes dziesmas tekstu: "Sāpes nāk un sāpes iet, bet maijpuķītēm jāpaliek". Pēc tam tapa melodija dziesmai Bet maijpuķītēm jāpaliek.

Pēc šī atgadījuma Freimanim gadījās piedzīvot ko līdzīgu. "Eju pa Stabu ielu un redzu, ka sieviete gados, apmēram 50 gadus veca, vārtās pa ielu solīdā kostīmiņā. Visi iet garām. Drausmīgi. Sievietei ir grūti, viņa ir piedzērusies. Es piegāju klāt un pavaicāju: "Vai nevajag izsaukt ātros?" Viņa atbildēja: "Viss ir kārtībā." Dāma palūdza, lai viņu aiznes līdz Valdemāra ielas trolejbusa pieturai. Paņēmu viņu pār pleciem un nesu. Tā es viņu aizstiepu līdz Valdemāra ielas pieturai un noliku sēdēt. Pieturā stāvēja kādi 16 cilvēki un visi skatās pretējā virzienā, noteikti padomājot, ka Freimanis atstiepis kādu vecu brūti. Es uzrunāju cilvēkus un aicināju ielikt to kundzīti trolejbusā," savu piedzīvojumu atceras Freimanis.

Viņš sarunas laikā vairākkārt atgriežas pie tēmas, ka jālauž stereotips, ka piedzēries vīrietis ir norma, bet piedzērusies sieviete nav normāli.

"Vai grūti pieiet klāt pakritušai sievietei un pavaicāt, vai nevajag palīdzēt? Iespējams, ka tā sieviete ir darba vietā svinējusi kādu jubileju un šampanietim pa virsu uzdzērusi šnabi. Kāda starpība!? Ja uz ielas gulētu piedzēries džeks, es tāpat pieietu klāt un pajautātu, vai nav nepieciešama palīdzība."

Freimaņa un Mango sarunu noklausījās arī dziedātājs Andris Ērglis, kas paziņo, ka Freimanis atkal betonē, bet tomēr ar interesi turpina klausīties, kas atklāj, ka arī bomžus ir vācis uz ielām. Uz ko Ērglis atsmej: "Nothing special!"

Pēc Ērgļa iejaukšanās saruna sākas par citu tēmu. Freimanis pastāsta, ka kāda žurnāla topā, kurā apkopoti aizvadītā gada labākie izteicieni, nominēts arī viņa teiciens: "Ierasties uz pasākumu krīzes skartā apģērbā".

Tuvākajā laikā atraktīvais mūziķis dosies uz Āfriku, bet par gaidāmo ceļojumu viņš pagaidām atturas stāstīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!