Foto: F64

Pērn rudenī mūžībā aizgājušās aktrises Vijas Artmanes pieminekļu izveidei pašlaik savākti vien 194 lati, raksta laikraksts Telegraf. Kā pastāstījusi Artmanes vedekla Līga Dimitere, sākotnēji iecerēts uzstādīt pieminekli pie Artmanes kapavietas Pokrova kapos, ko iecerēts paveikt līdz 5. aprīlim. Tomēr aktrises ģimene nav atteikusies no ieceres otru pieminekli uzstādīt arī pilsētā.

Artmanes radinieki iecerējuši par godu aktrisei uzcelt divus pieminekļus, un viens no tiem, viņuprāt, varētu atrasties starp Ministru kabineta ēku un Kristus Piedzimšanas katedrāli, vietā, kur kādreiz Rīgā atradās boļševiku līdera Vladimira Iļjiča Ļeņina piemineklis.

Pieminekļus paredzēts izgatavot par tautas saziedotiem līdzekļiem. Pieminekļu izgatavošana uzticēta skulptoram Grairam Avetjanam, kurš pazīstams ar saviem darbiem Aglonas bazilikā.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) pēc tam izteicās, ka Rīgā ir jāatrod vieta Vijas Artmanes piemineklim, "tomēr par tā atrašanās vietu ir nepieciešama plašāka diskusija". Rīgas pilsētas saistošie noteikumi, kas reglamentē pieminekļu izvietošanu, gan paredz, ka pieminekli kādam cilvēkam var uzstādīt tikai desmit gadus pēc viņa nāves.

Izcilā latviešu aktrise Vija Artmane nomira 2008. gada 11. oktobrī 79 gadu vecumā. Artmane ir viena no izcilākajām XX gadsimta latviešu teātra un kino aktrisēm. Viņa tiek dēvēta par latviešu teātra leģendu un simbolu, par teātra karalieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!