Foto: AFI
Par godu 65. gadadienai kopš Otrā pasaules kara beigām sabiedrības pretrunīgi vērtētajā kara upuru un nacisma sagrāves piemiņas dienā, 8. maijā, Uzvaras parkā uzstāsies arī latviešu mūziķis Ainars Mielavs (attēlā).

Mielavs, kurš pie Uzvaras pieminekļa uzstāsies akordeona un ģitāras pavadījumā un izpildīs dziesmas gan latviešu, gan krievu valodā, laikrakstam Diena apstiprinājis savu dalību pasākumā, bet iemeslus, kāpēc piekritis pasākuma organizatoru aicinājumam, solījis paskaidrot vēlāk.

Viens no pasākuma organizatoriem Vadims Baraņņiks skaidrojis, ka Ainars Mielavs piedalīties Otrā pasaules kara upuru piemiņas svētkos aicināts, jo viņš mēdzot dziedāt arī krievu valodā. Tā kā Mielavs aicinājumam piekritis, citiem krieviski dziedošajiem latviešu izpildītājiem piedāvājums neesot izteikts.

Mielava lēmumu dziedāt pie Uzvaras pieminekļa komentējis arī dziedātājs Jānis Stībelis, kurš, lai gan pats labprāt dzied krieviski un vēl pavisam nesen piedalījās Krievijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē, pie Uzvaras pieminekļa dziedāt nepiekristu.  

"Vai es piekristu? Noteikti nē!" portālam diena.lv atzinis Stībelis, skaidrojot, ka cilvēki Latvijā 9. maiju uztver ar dalītām jūtām. Vieniem šis datums asociējas ar svētkiem - uzvaru pār fašistisko režīmu, citiem - ar Latvijas valsts okupācijas sākumu, bet mūziķis labprāt uzstājas pasākumos, kur gan latvieši, gan krievi ir saliedēti, bet tikai datumos, kad nekonfrontē abas šīs sabiedrības daļas.

"Daļai sabiedrības šis datums raisa negatīvas sajūtas. Es gribu būt pozitīvs un sevi tādā pasākumā neredzu," apgalvo Stībelis.

Savukārt maestro Raimonds Pauls gan savos vērtējumos nav bijis tik kategorisks. "Nav tiesību pārmest un aizrādīt Ainaram Mielavam. Pats var izvēlēties, un neuzņemos vērtēt viņu un teikt, ko darīt un ko ne. Tā ir viņa privātā lieta," dziedātāja rīcību vērtējis komponists, kurš dziedāšanā krieviski problēmu neredzot.

Tāpat  8. un 9. maija svinībās pie Uzvaras pieminekļa, ko rīko apvienības Saskaņas centrs izveidotās biedrības 9.maijs.lv, kā arī biedrība Rodina, aicinātas piedalīties baltkrievu mūzikas grupas, kā arī vairāk nekā 50 dažādi deju un dziedātāju no visas Latvijas, kuri arī dziedāšot gan latviešu, gan krievu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!