Foto: AFP/Scanpix
Afganistānas prezidents Hamids Karzajs (attēlā) parakstījis likumu, kas faktiski legalizē ģimenes locekļu izvarošanu. ANO Novērošanas padome ir pārliecināta, ka ar šādu soli valsts galva cenšas izdabāt saviem vēlētājiem – islāma fundamentālistiem, ziņo ārvalstu mediji.

Jaunajā šiītu ģimenes kodeksā tiek noliegta nepieciešamība ģimenes locekļu starpā vienoties par seksuālo aktu. Jaunais likums atbalsta laulības ar nepilngadīgajiem, kā arī ierobežo sieviešu tiesības visdažādākajos aspektos: precoties, šķiroties, vēršoties tiesā, saņemot mantojumu, izejot no mājas utt.

Likumā paredzēta pilnīga sievietes pakļaušanās vīrietim, kā arī reglamentēts seksuālo sakaru biežums: vīrs ar sievu drīkst nodarboties ar seksu „ne retāk kā vienu reizi četrās naktīs", ja vien kādam no viņiem nav saslimšana, bet tas, pēc likuma pretinieku domām, faktiski legalizē izvarošanu.

Saskaņā ar Afganistānas konstitūciju teorētiski vīriešiem un sievietēm ir vienādas tiesības, tomēr šiītu minoritāte (10% no valsts iedzīvotāju skaita) drīkst ieviest savus noteikumus arī laulību attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!