Foto: stock.xchng
Sabiedrībā vienmēr cirkulējušas dažādas nepamatotas teorijas un baumas par seksuālo dzīvi, tāpēc, lai kliedētu dažas no tām, amerikāņu seksologi apkopojuši desmit populārākos mītus par pirmo seksuālo kontaktu.

Pirmais mīts. Pirmais dzimumakts notiek 14-15 gadu vecumā

Patiesībā šajā vecumā vairums tīņu tikai runā par seksu, turklāt puisīši nereti izdomā dažādus stāstus, lai citu acīs uzsvērtu savu "vīrišķību".  Statistika liecina, ka pirmais sekss ir vismaz pāris gadiņus vēlāk, turklāt tas ir atkarīgs no labklājības ģimenē, intelekta un izglītības līmeņa - jo šie rādītāji augstāki, jo vēlāk notiek nevainības zaudēšana.

Otrais mīts. Jaunavības plēve no gaidīšanas kļūst biezāka

Jaunavības plēves anatomiskā uzbūve, kā arī atveres lielums un blīvums katrai meitenei ir individuāli rādītāji, tomēr tiem nav nekāda sakara ar vecumu. Ja tā bijusi elastīga 18 gadu vecumā, tad arī 28 gados būs tāda pati, lai gan tik ilgi gaidīt nav ieteicams pavisam citu aspektu dēļ.

Trešais mīts. Agri uzsāktas dzimumattiecības nevar kaitēt veselībai

Līdz periodam, kamēr nav noformējusies aizsargājoša mikroflora (ap 17-18 gadiem), jaunavības plēve meitenēm kalpo galvenokārt kā barjera pret infekcijām. Plāno epitēlija kārtiņu agrīnā vecumā ir ļoti viegli traumēt, kas savukārt var izraisīt iekaisumus vai pat neauglību.

Ceturtais mīts. Vēlu uzsāktas dzimumattiecības nevar kaitēt veselībai

Savulaik pat prominenti ārsti uzskatīja, ka migrēna un pinnes rodas ieilgušas nevainības rezultātā. Šīm slimībām patiešām ir hormonāla izcelsme, tomēr atturēšanās no seksa var izraisīt vienīgi psiholoģiskas dabas problēmas, nevis tiešā veidā kaitēt veselībai.

Piektais mīts. Nevainīgām meitenēm pie ginekologa nav jāiet

Gan pie ginekologa, gan attiecīgi zēniem pie urologa vajadzētu atrādīties jau sešu septiņu gadu vecumā. Mūsdienu medicīna spēj tikt galā ar gandrīz jebkuru saslimšanu, ja tā tiek atklāta sākuma stadijā. Zēnu gadījumā uzmanība būtu jāpievērš fimozei un sēklinieku vēzim.

Sestais mīts. Deflorācija ir sāpīgs un asiņains process

Banālas fiziskās nesaderības dēļ iespējams ir arī tas, tomēr normālā situācijā, ja meitene ir pienācīgi uzbudinājusies, lielākoties nav ne asiņu, ne sāpju - tas ir saistīts ar dabiska lubrikanta izdalīšanos makstī. Protams, visgrūtāk to pieņemt konservatīvām arābu un kaukāziešu nācijām, kuras nākamajā rītā pēc kāzām gaida asiņainus palagus.

Septītais mīts. Pirmajam partnerim jābūt vecākam un pieredzējušam

Tāpat kā ikvienā citā lietā tas ir vēlams, bet ne obligāts priekšnosacījums. Labam partnerim pietiks prasmes, lai novestu meiteni līdz atbilstošai uzbudinājuma pakāpei, tomēr ar vecumu tas nekādā veidā tas nav saistīts.

Astotais mīts. No nevainības labāk šķirties vannā

Silts ūdens tiešām ātri atslābina muskuļus un nervus, novērš iespējamās spazmas un mazina sāpju sajūtu, bet diemžēl ūdens aizskalo arī dabisko maksts un dzimumlocekļa miklumu. Arī stipri hlorēts ūdens nelīdzēs vieglai ieejai makstī.

Devītais mīts. Pirmais sekss ar prezervatīvu ir sāpīgāks

Mūsdienu prezervatīvi ir pārklāti ar speciālu lubrikantu, kas atvieglo slīdēšanu. Ja ir pēc izmēra pareizi izvēlēts prezervatīvs, faktiski nekādu atšķirību nejutīsiet arī pirmajā reizē.

Desmitais mīts. Pirmajā reizē grūtniecība neiestājas

Patiesībā grūtniecībai un pirmajai reizei nav ne mazākā sakara. Teorētiski bērna ieņemšanai sievietes organisms ir gatavs jau 11-12 gadu vecumā, un jaunavības plēve tam nav nekāds šķērslis. Atsevišķos gadījums satraukums pirmajā reizē var izraisīt tieši pretēju reakciju - stresa situācijās olšūnas var sākt dalīties pašas no sevis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!