Foto: stock.xchng
Visai bēdīga statistika atklājusies pēc britu sociologu publiskotajiem datiem par seksuāli aktīvā vecuma robežām – izrādās, ka pārliecinošam vairākumam pāru intīmās attiecības un sekss pēc 40 gadu vecuma samazinās līdz minimumam. Speciālisti gan ir pārliecināti, ka iemesls ir ne tikai kādas fizioloģiskas īpatnības, bet arī psiholoģiski aspekti.

Pētījuma gaitā eksperti aptaujājuši 1752 pieaugušus vīriešu un sievietes un uzdevuši viņiem jautājumus par intīmo dzīvi. Uz jautājumiem atbildējuši gan tādi cilvēki, kas ir oficiāli precējušies, gan tie, kas ilgstoši dzīvojuši civillaulībā.

Noskaidrots, ka vairāk nekā 60 procentiem pāru vecumā pēc 40 gadiem dzimumakts notiek ne biežāk kā reizi nedēļā, turklāt tas ilgst vidēji 22 minūtes, ieskaitot priekšspēli. 80 procenti šāda vecuma pāru jau sen ar seksu nenodarbojas nekur citur, kā vienīgi gultā, lai gan seksologi nemitīgi iesaka, ka seksa vietas maiņa ir labs veids, kā izvairīties no rutīnas dzimumattiecībās.

35 procentu vīriešu aptaujas rīkotājiem atzinušies, ka seksuālais uzbudinājums neilgst visu dzimumakta laiku - vīriešiem vienkārši pietrūkst gan spēku, gan enerģijas. Seši no desmit respondentiem (gan vīrieši, gan sievietes) atzinuši, ka pēc seksuālā kontakta gatavi momentāni aizmigt, bet 25 procenti jūtas pilnībā fiziski sagrauti.

Lai gan šādiem rezultātiem ir visdažādākie iemesli, ietverot arī fizioloģiskas izmaiņas novecojošā organismā, eksperti uzskata, ka nozīmīga ietekme ir arī tādiem faktoriem kā pašiedvesma, paškritika un situācijas reāla novērtēšana.

Lieta tāda, ka vairums - vismaz 60 procenti - cilvēku vecumā pēc 40 gadiem sevi uzskata par aseksuālām būtnēm, 70 procenti pamatoti vai tikai iedomās cieš no liekā svara, bet 25 procenti ir pārliecināti, ka viņiem ir nopietnas veselības problēmas. Tomēr vairumam cilvēku, pēc ekspertu domām, sekss ir vienkārši apnicis, lai gan skaļi to atzīt uzdrošinās tikai retais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!