Foto: LETA
Aizvadītājā nedēļas nogalē Romas pāvests Benedikts XVI nāca klajā ar paziņojumu, ka atsevišķos gadījumos ir pieļaujama līdz šim katoļu neatzīto prezervatīvu lietošana, tomēr mūsējais kardināls Jānis Pujats (attēlā) norādījis, ka baznīca savu attieksmi pret šo izsargāšanās veidu nav mainījusi.

Lai gan līdz šim katoļu baznīcas vadītāji bija absolūtu pret prezervatīvu lietošanu, pāvests Benedikts XVI pieļāvis to izmantošanu, lai ierobežotu HIV/AIDS izplatību. Pašmāju katoļu pārstāvis Pujats gan šo pāvesta paziņojumu apšauba, pieļaujot, ka viņš gluži vienkārši ticis pārprasts.

"Pirms nebūšu redzējis oficiālu Vatikāna paziņojumu, neko nevēlos komentēt. Visticamāk, ka šis pāvesta izteikums ir pārprasts. Šādas lietas ir principiālas, mums nav pamata uz dažu avīžnieku uzrakstītā mainīt savu tradicionālo nostāju," portālam Diena.lv savu nostāju paudis Pujats.

Viņš norādījis, ka baznīcas nostāja izsargāšanās jautājumā ir ļoti strikta -  prezervatīvi nav jālieto. "Mūsu nostāja paliek līdzšinējā - prezervatīvi ir aizliegti. Tas nav dabisks ceļš, ko paredzējis Dievs. Cilvēka dzimuma izplatībai nav jāliek nekādi šķēršļi. Vai nu pilnīga atturība, vai mīlēšanās bez izsargāšanās," katoļu baznīcas principus atgādinājis kardināls.

Viņš ir pārliecināts, ka vislabākais veids, kā izsargāties no dažādām slimībām un nevēlamas grūtniecības, ir pilnīga atturība, un "baznīca paliek pie sava - prezervatīvus lietot nedrīkst".

Romas pāvesta paziņojums, ka prezervatīvu lietošana ar nolūku mazināt HIV inficēšanās risku ir pieļaujama, radījusi plašu rezonansi gan starp katoļticīgajiem, gan citu konfesiju pārstāvjiem un neticīgajiem.

Šīs ažiotāžas dēļ Vatikāns svētdien publicējis atsevišķu paziņojumu, kurā norādīts, ka ar šo konkrēto piemēru pāvests neattaisno "seksualitātes izkropļotu pielietošanu", bet pauž uzskatu, ka prezervatīvu izmantošana varētu būt "pirmā atbildīgā rīcība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!