Foto: EPA/LETA

Plašas diskusijas starptautiskajā sabiedrībā izraisījis ietekmīgā žurnāla Time jaunākā numura vāka foto, kurā redzama 18 gadus veca afgāņu meitene Bibi Aiša, kurai vīrs nogriezis degunu un ausis.

Kā ziņo ārzemju mediji, šobrīd Aiša atrodas ASV, kur viņa ar dažādu starptautisku cilvēktiesību aizstāvju organizāciju atbalstu cer atjaunot savu sakropļoto seju.

Meitenes laulātais draugs viņai degunu un ausis nogriezis pēc tam, kad vietējā talibu tiesa atzinusi viņu par vainīgu vīra ģimenes apkaunošanā, jo meitene mēģinājusi bēgt.

"Kad viņi man grieza nost degunu un ausis, es paģību. Kad atjēdzos, man likās, ka deguns ir piepildīts ar ledainu ūdeni. Es atvēru acis, bet nespēju saprast, kāpēc visapkārt ir asinis," šausminošo notikumu atceras meitene.

Traģiskais meitenes stāsts sācies, kad Aiša bijusi astoņus gadus veca un tēvs viņas roku apsolījis kāda ienaidnieka ģimenes pārstāvim, lai noslēgtu izlīgumu par kādu slepkavību. 16 gadu vecumā viņa atdota iecerētā vīra tēvam un desmit brāļiem, kuri visi bijuši talibu kaujinieki, bet savu vīru viņa pat nav satikusi, jo tas karojis Pakistānā.

"Es ar viņiem pavadīju divus gadus un kļuvu par cietumnieci," toreizējo situāciju raksturojusi meitene, kuru vīrieši pazemojuši, mocījušu un fiziski iespaidojuši.

Kad meitenes mērs bijis pilns, viņa nolēmusi bēgt. Divas kaimiņu sievietes apsolījušas Aišai palīdzēt, bet, kad viņas tikušas līdz kādam ciematam, mēģinājušas jauno skaistuli notirgot kādam citam vīrietim.

Tad visas trīs sievietes aizturējusi policija un Aiša nonākusi cietumā, jo daudzviet Afganistānā sievietes bēgšana no vīra tiek uzskatīta par noziegumu. Iesākumā meitenei piespriests trīs gadus ilgs cietumsods, bet valsts prezidents viņu apžēlojis un sodu samazinājis līdz pieciem mēnešiem.

Šajā laikā meitenes vīra tēvs jau bija nācis bēglei uz pēdām un aizveda viņu mājās, kur Aiša pirmo reizi sastapa savu vīru, kurš bija atgriezies no Pakistānas, lai vestu savu sievu uz talibu tiesu, kur vajadzēja noteikt, kāds sods pusaudzei pienākas par šādu apkaunojošu rīcību.

Tiesas spriedums noteica, ka meitenei ir jānogriež deguns un ausis, un šo cietsirdīgo soda mēru izpildīja viņas vīrs, bet pēc tam meitene tika atstāta kāda kalna piekājē nomirt.

Tomēr viņai izdevās izdzīvot, un šobrīd jaunieti savā aizgādnībā ir ņēmušas starptautiskas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, kas solījušas ne tikai palīdzēt atjaunot meitenes degunu un ausis, bet arī nodrošināt viņai pienācīgu dzīvi nākotnē.

Lai gan žurnāla Time vāka foto radījis asas un, kā jau ierasts, pretrunīgas diskusijas - daudzi šo foto dēvējuši par "kara pornogrāfiju" un pārmetuši meitenes izmantošanu pārdošanas apjomu uzlabošanai - , tā veidotāji ir pilnīgi pārliecināti, ka šādā veidā ir iespējams mainīt situāciju Afganistānā, kur tūkstošiem sieviešu cieš no vardarbības.

Pati jauniete gan atzinusi, ka viņai, piekrītot fotografēties Time žurnālam, bijusi savtīga interese. "Es nezinu, vai tas palīdzēs citām sievietēm, vai nē, bet es vienkārši gribu atpakaļ savu degunu!"

Foto: EPA/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!