Foto: EPA/LETA

Kāda 13 gadus veca Jemenas iedzīvotāja četras dienas pēc kāzām mirusi no spēcīgiem iekšējiem savainojumiem, atsaucoties uz cilvēktiesību aizsardzības organizācijas pārstāvju sniegto informāciju, ziņo laikraksts The Daily Mail.

Meitene, kura marta nogalē savas ģimenes organizētās laulības tika salaulāta ar 23 gadus vecu vīrieti, četras dienas pēc kāzām no smagām traumām mirusi, un par meitenes piekaušanu aizturēts viņas jaunlaulātais vīrs.

Medicīniskajā ekspertīzē noskaidrots, ka meitenei pirms nāves burtiski saplosīti dzimumorgāni un sākusies spēcīga asiņošana, kas arī kļuvusi par nāves iemeslu.

Lielāko cilvēktiesību aizstāvju organizāciju pārstāvji jau pauduši savu sašutumu par notikušo, atzīstot, ka šādi gadījumi, kad tiek sakropļotas un nogalinātas līgavas bērnu vecumā, arābu valstīs nav retums.

"Šīs meitenes nāve ir spilgts piemērs tam, kāda ir Jemenas bērnu dzīve, un pierādījums, ka šajā kultūrā ir nepieciešams mainīt vecuma slieksni, kad sievieti var izdot pie vīra," norādījuši cilvēktiesību aktīvisti.

Laulības notikušas pēc abu ģimeņu vienošanās, kad divi vīrieši sarunājuši apprecēt viens otra māsas, lai izvairītos no augstās līgavu izpirkšanas maksas, kas arābu valstīs ir obligāta prasība. Savulaik Jemenā  pieņemts likums, ka meiteni pie vīra drīkst izdot tikai pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas, bet tas tika atcelts deviņdesmitajos gados, lēmumu skaidrojot ar to, ka vecāki paši spēj izlemt, kad viņu atvases ir gatavas salaulāties. Lai gan kopš tā laikā valstī pēc ārvalstu institūciju pieprasījuma regulāri tiek aktualizēts šis jautājums, pagaidām likumdošana nav mainīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!