Foto: morgueFile
Sākoties siltajam laikam, vienlaicīgi vasaras prieku baudīšanai ir sākusies arī cilvēku ikgadējā cīņa ar odiem, kuru šogad, gan pēc speciālistu atzinuma, gan iedzīvotāju novērojumiem, ir krietni vairāk nekā citus gadus.

Kukaiņu pētnieki stāsta, ka šovasar odu aktivitāte skaidrojama ar klimatiskajiem apstākļiem - ziema bijusi ideāli piemērota odu pārziemošanai, un gaidāms, ka līdz jāņiem odu mazāk nekļūs, jo, pateicoties mitrajam laikam un peļķēm, kas palikušas no paliem, šobrīd Latvijā ir lieliski odu vairošanās apstākļi.

Daži speciālisti cilvēkiem iesaka ļaut sevi odiem sakost pēc sirds patikas, jo tad izveidojoties imunitāte un dzēlienu vietas vairs nepamstot, turpretī citi mudina bruņoties ar dažādiem pretodu līdzekļiem, lai tomēr atvairītu kukaiņu uzbrukumus.

Tā kā pēdējo gadu laikā Latvijā arvien lielāku popularitāti iekaro paštaisīti kosmētiskie līdzekļi, internetā strauju popularitāti guvušas pamācības, kā mājas apstākļos pašiem pagatavot efektīvus līdzekļus pret kaitinošajiem insektiem.

Ģimenes uzņēmums BBFactory, kas aizrāvies ar dabīgo līdzekļu popularizēšanu, piedāvā pavisam viegli pagatavojamu brīnumlīdzekli cīņai pret odiem, kura pagatavošanai nepieciešamas tikai divas izejvielas - citronellas ēteriskā eļļa un persiku kauliņu eļļa (vai jebkura cita eļļa pēc paša izvēles).

Arī brīnumlīdzekļa pagatavošana ir ārkārtīgi vienkārša - abas šīs eļļas jāsajauc rullīša pudelē un tiek iegūts efektīvs maisījums, kas pieaugušajiem, bērniem un mājdzīvniekiem palīdzēs atvairīt odus, kā arī remdēs niezi, ja nu gadījumā kāds insekts tomēr būs iekodis.

Mango piedāvā noskatīties videopamācību, kā mājas apstākļos ātri un ērti pagatavot efektīvu līdzekli cīņai pret odiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!