Foto: Mango
Ceturtdienas rītā neilgi pirms pulksten deviņiem pēkšņi uznākušā sniegputeņa aizsegā gar Saeimas ēku soļoja puisis un stūma ķerru, kurā gulēja piepūšamā gumijas lelle latviešu tautastērpā. Šis savdabīgais brauciens bija klusa protesta akcija pret Lisabonas līgumu.

Akcijas iniciators un vienīgais izpildītājs visai skopos vārdos atbildēja uz uzdotajiem jautājumiem. Viņš paskaidroja, ka esot vienkāršs latvietis Jānis, bet ķerrā guļot Milda, un ar šo braucienu viņš vēloties izteikt savu protestu pret Lisabonas līguma pieņemšanu, ko pērnā gada maijā apstiprināja Latvijas Saeima.  

„Es zinu, ka arī jūs esat vienkārši cilvēki, nevis āmurgalvas un pērkamas dvēseles. Un jūs noteikti neesat stulbi, par kādiem mūs daži uzskata. Iebilstot pret  Lisabonas līgumu, es izvadāšu tautumeitu pa Vecrīgas skaistajām ieliņām, un pēc tam viņu pēc birokrātu pieprasījuma nosūtīšu uz Eiropu," dienu pirms tautumeitas ekskursijas savā paziņojumā informēja Jānis. Ar sīkāku informāciju par jaunā puiša un viņa domubiedru argumentiem pret Lisabonas lūgumu var iepazīties mājas lapā www.nosargalatviju.lv.

Saeimas deputāti, kas ceturtdienas rītā kā ierasts steidzās uz plenārsēdi, jaunietim ar piepūšamo lelli ķerrā nekādu uzmanību nepievērsa. Tikai bijušais premjers Ivars Godmanis uz Saiemas ēkas trepēm apstājās un no garāmejošā Oskara Kastēna centās uzzināt, kas īsti piesaistījis žurnālisti uzmanību. Kastēns nosmēja, ka tā esot „tā tautumeita", un Godmanis, vairākkārt atskatījies, iesoļoja Saeimas ēkā, kur viņam, starp citu, ceturtdien atjaunoja deputātu mandātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!