Foto: flickr.com

Līdz Ziemassvētkiem atlicis mēnesis, un visur sāk skanēt svētku dziesmas. Par vienu no iemīļotākajām ziemas saulgriežu dziesmiņām kļuvusi Raimonda Paula Circenīša Ziemassvētki ar Aspazijas vārdiem. "Dzied circenītis aizkrāsnē, nāc, puisīt, mātei azotē," šos vārdus zina nodungot katrs sevi cienošs latvietis, bet reti kurš savā dzīvē dzirdējis īstu circeņa dziedāšanu aizkrāsnē.

Pēdējā desmitgadē mājas circeņu skaits Latvijā ir strauji samazinājies, un tie kļuvuši par retumu. 2002. gadā mājas circenim Latvijas Entomoloģijas biedrība piešķīra Gada kukaiņa titulu. Toreiz ziņots par 20 novērotiem mājas circeņiem, Mango stāsta Latvijas Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis. Visvairāk ziņojumu saņemts no Kurzemes un Zemgales, kas ir Latvijas siltākie reģioni.

Dreimanis mājas circeņu izzušanu skaidro ar to, ka uzlabojusies higiēniskā situācija Latvijas mājokļos. Mājas circenis labprāt mielojas ar maizes drupačām, miltiem, augļu un ogu atliekām. "Agrāk krāsnis bija netīrākas, istabu kaktos mētājās barības atliekas," skaidro Dreimanis. Mainoties cilvēku dzīvesveidam, izzūdot maizes krāsnīm, mūrīšiem un malkas plītīm, zuduši arī circeņiem piemērotie dzīves apstākļi.

Sisināšana ir circeņu tēviņa kāzu dziesma. Skaņas orgāni tēviņiem atrodas priekšspārnu pamatnē. Ja tuvumā ir mātīte, kuru tēviņš redz un var aptaustīt ar ūsām, viņš rīvē spārnus gar vēderu - tā rodas circeņa dziesma. Siltumā circeņi var dziedāt visu gadu - gan karstās vasarās, gan siltās istabās, kad izkurējusies krāsns, stāsta Dreimanis.

Entomologi tiem, kuru aizkrāsnēs patiesi iemitinājies circenis un priecē mājiniekus ar savu dziedāšanu, iesaka nekādus kukaiņu iznīcināšanas pasākumus neuzsākt, bet novērtēt šo retumu.

Arī citās Rietumeiropas valstīs circenis ir izzūdošs kukainis, piemēram, Vācijā un Austrijā tas pat iekļauts Sarkanajā grāmatā. Circeņu mātītes var dēt olas vienreiz gadā, pēcnācēji aug ļoti lēni un gadā tiem ir tikai viena paaudze.

Mango sazinājās ar Saeimas deputāti Ingrīdu Circeni, kura pašlaik uzturas Strasbūrā. Viņa atzina, ka circeņu izzušana Latvijā viņu ne īpaši satraucot un savā mūžā viņa nevienu circeni nav redzējusi, tāpat circeņa sisināšanu aizkrāsnē viņa nav dzirdējusi. "Krāsnis izzūd, un arī circeņi izzūd. Tas ir normāli," uzskata Circene. Raimonda Paula slaveno dziesmu gan viņa zina, un tā esot viena no mīļākajām Circenes Ziemassvētku dziesmām. Skolas laikā amizantu gadījumu ar uzvārdu neesot bijis, jo Circenes uzvārds pieņemts pēc laulībām. Tāpat Ingrīda novērojusi, ka visplašāk šis uzvārds izplatīts Latgales pusē.

TV3 producents un Hospitāļu ielas bundzinieks Toms Circenis atzīst, ka viņu nedaudz uztrauc circeņu izzušana, jo "aizkrāsnē viņi ir noderīgi". Circeņus Toms redzējis tikai Dabas muzejā, bet dzīvē gan diemžēl tos novērot nav gadījies. Tāpat nav dzirdēta circeņu sisināšana aizkrāsnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!