Foto: stock.xchng

Biju satriekta, kad, atverot savas deviņus gadus vecās meitas profilu, portālā draugiem.lv izlasīju kādu asinsstindzinošu vēstuli, kas manī izraisīja emociju vētru. Līdz šim nesaprotu, kāpēc bērni cits citam pārsūta tik šausminoša satura vēstules.

Taču visu pēc kārtas. Piederu pie vecākiem, kas seko līdzi sava bērna attīstībai un, zinot kriminālo situāciju Latvijā, reizi pa reizei ieskatos meitas profilā.

Secinājusi esmu vienu, ka vecākiem ir dziļi vienalga, ko dara viņu atvases.

Man ir neizprotama vecāku vienaldzība, jo kāda deviņus gadus veca meitene manai meitai raksta, ka jau pamēģinājusi gan alkoholu, gan cigaretes. Tad vēl kāds 16 gadus vecs puisis, kurš nav manas meitas draugos, uzrakstījis viņai vēstuli, ka vēlas kaut ko vairāk par draudzību. Meita man jautā, ko tad šis puisis vēlas, ko nozīmē teksts - vairāk par draudzību? Protams, kāds noteikti mani mierinās un ieteiks, ka ir tāda iespēja kā profila dzēšana un līdz ar to nebūs nekādu problēmu. Man jau liekas, ka problēma nav profila dzēšanā, bet gan vecāku attieksmē. Stingrāk jāaudzina savi mazie ķipari, lai nesanāk tā, ka pusaudžu gados šo situāciju jau būs neiespējami novērst un bērns darīs, ko vien sirds kāro.

Pamatīgi aizsvilos, kad meitai kāda 12 gadus veca meitene bija atsūtījusi šāda satura vēstuli, turklāt skaidri redzams, ka vēstules sastādītājs ir bērns, kas pat īsti rakstīt neprot: "sveika te karteja nelaime tev si vestule jaisut 30 cilvekiem ja aisutisi tad nelaime paies tev garam jo viena meitene neisutija un vina nositas kopa ar saviem vecekiem avarija es gribu lai ar mani un tevi nenotik tas pac"

Mēģināju pati sarakstīties draugos.lv ar vēstules nepilngadīgo sūtītāju, kura man ieteica nedomāt par šo vēstuli un to aizmirst. Vaicāju, vai meitenes vecāki zina, ka viņa pati saņēmusi šāda satura vēstuli, uz ko bērns man atbildēja, ka vecākiem nav daļas, kas viņas draugos notiek. Sazinājos arī ar portāla veidotājiem, taču viņi nav uzskatījuši par vajadzīgu sniegt man atbildi, kā novērst šādas nejēdzības.

Ilgs laiks nepagāja, kad jau manas meitas profila pastkastītē bija ienākusi vēl kāda nemākulīgi uzrakstīta vēstule, bet tai pat laikā nežēlīga: "Piedodiet, tādus draudus es nevarēju nepārsūtīt. Šonakt pusnaktī cilvēks, ko mīli, sapratīs, ka mīl tevi. Rīt no 13-16 notiks kas labs ar tevi. Bet ja pārtrauksi šīs vēstules, tad zaudzēsi laimi uz 10 gadiem. Aizsūti 20 cilvēkiem. Ir patiess stasts. Ko viena meitene neaizsūtija un zaudēja māti. Bet ja aizsūtisi 25 tad pēc 19 minūtēm zvanīs tavs/a mīļotais/tā. Bet atpakaļ sūtīt nevar..."

Nu ko lai saka, vai tad tik maziem bērniem ir mīļotais vai mīļotā, man liekas, ka 9 - 12 gadus veci bērni mīl savus vecākus, dzīvniekus un spēles.

Tāpēc klauvēju pie vecāku sirdsapziņas: neizmirstiet savas atvases un pasekojiet līdzi viņu gaitām, jo pilnīgi iespējams, ka vecāki pat nenojauš, ko dara viņu atvases virtuālajā tīmeklī. Vecāki nevajag aizbildināties ar laika trūkumu, lai nesanāk, ka attapsieties pie sasistas siles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!