Foto: AFI

Pagājušajā piektdienā kādreiz tik populārās rokgrupas Rebel soliste Lolita Novikova bija ieradusies Rīgā, lai ar īpaši sagatavotu programmu (un diviem puišiem!) atklātu festivālu Erots. Viņas dzīve rit starp četrām valstīm – Latviju, Vāciju, Šveici un Itāliju, kur Lolita iesaistījusies dažādos muzikālos projektos.

Starp citu, visos viņa ir vienīgā sieviete starp stiprā dzimuma pārstāvjiem, kuri, kā likums, ir ne vecāki par trīsdesmit gadiem.

Viņas šķiršanās no mūziķa Igora Novikova, ar kuru kopā viņi bija radījuši Rebel un vienmēr atstājuši saskanīga pāra priekšstatu, 2002. gada aprīlī šokēja daudzus. Tikai netieši Lolitas mājieni ļauj nojaust, ka saskanīga šī pāra kopdzīve likusies vērotājiem no malas. "Man nav pieņemami, ja vīrietis paceļ roku pret sievieti," kā vienu no šķiršanās iemesliem jau pēc intervijas, ejot pa pelēkajām Rīgas ielām, min Lolita.

Lolita, kas savulaik bija pamanāma tieši ar savu spilgto stilu un cepurēm, vēl joprojām dzied rokenrolu un blūzu. Tas, ka viņa ir pametusi Latviju, ir mīts. Ar vienu kāju viņa ir Latvijā, ar otru - kaut kur Eiropā.

Latvijā esi pusgadu, pārējo laiku pavadi ārzemēs. Vai nav grūti tā - dzīvot uz čemodāniem?

Nē, tas ir interesanti. Esmu ventspilniece un ceļot sāku, līdz ko aizbraucu no Ventspils. Starp citu, šogad ir neliela jubileja - apritējuši trīsdesmit gadi kopš esmu uz skatuves, divdesmit piecus gadus no tiem dzīvoju Rīgā. Runājot par ceļojumiem, es vairs nevaru iedomāties, ka var būt arī citādi. Sākot profesionāli dziedāt un kā dejotāja piedalīties dažādos šovos, apceļoju daudzas valstis. Man patīk dzīve uz čemodāniem. Arī tagad es pārāk ilgu laiku neesmu vienuviet, un visur esmu gaidīta - cilvēki mani uzņem ar smaidiem, bučām un apskāvieniem. Man tas sagādā pozitīvas emocijas, labu garastāvokli un patīkamu pacilātības sajūtu.

No laulības ar Igoru tev ir meita Rebeka. Vai viņa ceļo kopā ar tevi?

Nē, tas nav iespējams. Meitai pašlaik ir 16 gadi. Viņa studē valodas, brīvi runā latviski un krieviski, labā līmenī angliski un tagad sāk apgūt franču valodu. Man ļoti žēl, bet kā dziedātāju viņa sevi neredz. Iespējams, viņai tāds raksturs, iespējams, es viņai bērnībā pievērsu par maz uzmanības.

Pirmo reizi uz ilgāku laiku koncerttūrē ar Rebel aizbraucām, kad viņa sāka iet pirmajā klasītē, lai gan braucieni uz ārzemēm bija jaut tad, kad viņa vēl nebija gadu veca. Arī vēlāk viņas skolasbiedri mūsu ģimenei pievērsa īpašu uzmanību. Bija gadījumi, kad gāju uz skolu un zēni krita manā priekšā ceļos, kliedzot "We are the rebel!".  Rebeka raudāja un lūdza, lai nenāku vairs uz skolu. Acīmredzot tas viss ir nospēlējis savu lomu.

Bieži vien mūziķi saka, ka nenovēl bērniem savu likteni, bet tu meitas nevēlēšanos muzicēt pārdzīvojat.

Ja viņa labi dzied, man kā mūziķim ir žēl, ka tas materiāls netiek izmantots. Lai arī kādu profesiju viņa neizvēlētos, valodu zināšanas būs tikai pluss. Es to zinu pēc savas pieredzes, jo runāju visās tajās četrās valodās, zinu arī vācu valodu. Man patīk apgūt jaunas lietas un sadarboties ar jauniešiem. Tad sanāk laba kombinācija - enerģija plus dzīves un profesionālā pieredze.

Runājot ar tevi, rodas iespaids, ka tu dzīvi uztver ļoti pozitīvi...

Jā, protams, nevar teikt, ka tikai pozitīvi, jo dzīve ir dzīve. Sen jau man vairs nav tas vecums, kad visu redzu caur rozā brillēm, bet tam ir savs labums - tu reāli saproti, kas ir iespējams. Zini, iespējams ir viss: galvenais ir motivācija un vēlme. Tas gan prasa laiku.

Šogad jau trešo reizi piedalījies festivālā Erots. Pirms tam uzstājies ar dažādiem šoviem, bet šogad uz skatuves kāpi jau kā vakara vadītāja. Kādu lomu tavā dzīvē spēlē erotika?

Kas gan būtu dzīve bez erotikas, seksa un, protams, bez mīlestības?! Tas viss ir saistīts. No tā rodas sajūtas un mūziķis no tām dzīvo. Es neuzskatu, ka piedalīšanās šādā šovā ir kaut kas nenormāls. Nav jau vairs tie laiki, kad teica, ka Padomju Savienībā sekss neeksistē.

Ir normāli, ka mēs eksistējam kā vīrietis un sieviete gan uz skatuves, gan dzīvē. Jūtas griež planētu, ne jau tikai fizikas lietas.  Šāds festivāls pilda ļoti nozīmīgu lomu sabiedrības attīstībā un izglītošanā. Bieži vien lieka kautrība traucē iepazīties ar erotisko veikalu preču piedāvājumu un pajautāt, kam tas viss ir vajadzīgs. Daudzas lietas var padarīt ģimenes dzīvi daudz bagātāku. Ja sekss padara divus cilvēkus atbrīvotus un laimīgus un ja tur nav kaut kas saistīts ar asinīm, tad viss ir labi.

Vai tad, kad seksā izmēģinātas daudzas lietas, nerodas sajūta, ka vislabākais tomēr ir tradicionālais sekss?

Ja ir tiešām labs partneris, nenāks ne prātā darīt ko citu. Var jau paeksperimentēt bez gala, starp citu, arī bez visām intīmprecēm, ja vien ir pietiekami augsts fantāzijas lidojums.

Tava meita ir grūtajā pusaudžu vecumā. Vai jūs ar viņu runājat par seksu?

Varbūt es viņu tā esmu audzinājusi kopš bērnības, bet mums šajā jomā nekādu problēmu nav. Tā mums nekad nav bijusi slēgtā tēma. Viņa nekad nav domājusi, ka viņu ir atnesis stārķis. Izskatās, ka viņa man stāsta praktiski visu, un viņai ir kāds, kam uzdot jautājumus un lūgt padomu, jo es viņu labi saprotu.

Pati arī esat radījusi ļoti erotiskas sievietes tēlu...

Jā, esmu piedalījusies arī erotiskajos šovos, bet ne jau tikai kails cilvēks ir erotisks. Cilvēks var būt apģērbts, un tas ir ļoti erotiski. 1999. gadā es no sabiedrībā pazīstamām sievietēm biju pirmā, kas fotografējās Kluba fotosesijā. No tā gan nācās ciest manai meitai, jo savulaik ko tik visu viņas skolā zēni par mani neteica. Šad tad Rebeka ļoti pārdzīvoja. Es atradu to žurnālu. Kad viņa ieraudzīja, ka tajās bildēs nav nevienas kailas ķermeņa daļas, viņa jautāja, vai viņi visi ir muļķi. Arī cilvēka skatiens var būt erotisks, un otrādi - arī kails, skaists cilvēks var likties vienkāršs manekens.

Kādas ir tavas pašreizējās attiecības ar bijušo vīru Igoru, ar kuru kopā tu nodzīvoji 18 gadus, 16 no tiem - laulībā?

Man negribētos iedziļināties, jo tajās attiecībās ir problēmas. Nē, ne jau seksuālas vai privāta rakstura problēmas. Tagad ir grūti laiki, un ir daudz neatrisinātu materiālu problēmu. Mūsu šķiršanās... Tā tam bija jānotiek, un, iespējams, pat daudz ātrāk. Varbūt mūsu šķiršanos bremzēja Rebel, jo es nevēlējos izjaukt grupu. Skaidrs, ka mans vīrs nebija man īstais partneris. Izņemot šo tēmu, mēs varam runāt par visu. Viņš uzskata, ka esmu pārāk atvērta un brīva. Es to uzskatu par plusu, viņš domā, ka tas ir mīnuss.

Vai tev dzīvē šobrīd ir mīlestība?

Jā, ir un vienmēr ir bijis. To var just arī visās manās dziesmās. Mīlestībai ir daudz aspektu - tā ir attieksme pret dzīvi un motivācija. Šobrīd es arī Latvijā uzturēšos biežāk, jo mana mīlestība dzīvo šeit. Pareizāk sakot, trīs mīlestības - meita, māte un kāds jauns cilvēks.

Vai tu pieļauj, ka varētu atkal apprecēties?

Tad man ir jāiemīlas. Tas varētu notikt tikai tajā gadījumā, ja es zaudētu galvu, bet es nesaku nē. Katrā ziņā tas nenotiks tikai tāpēc, lai nepaliktu viena. Es neesmu tas cilvēks. Tas, vai tu esi vai neesi viens, ir atkarīgs tikai no tevis paša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!