Foto: F64

36 gadus vecais hokejists un pasaules hokeja čempionāta eksperts Oļegs Sorokins (attēlā) 23. maijā kopā ar savu ģimeni dosies uz 11. Novembra krastmalu, lai piedalītos skriešanas maratonā, kurā populārais sportists būs arī Vienotības kilometra labas gribas vēstnieks.

Vai arī tava divgadīgā meitiņa kopš ar ģimeni dosies vienotības maratona skrējienā?

Kādu kilometru varētu mēģināt noskriet ar mazo meitu uz rokām, bet tālāk turpināt 20 kilometrus garo distanci jau plānoju vienatnē. Skrējienā piedalīsies arī mani teju 15 gadus vecie dvīņi Diāna un Edgars.

Vienotības skrējienā līdz šim nebiju skrējis, bet maratonus sen jaunības dienās skrēju katru gadu. Skrēju ar Baltijas bērza hokeja komandu, un maratons bija ilggadējs pasākums. Skaidrs, ka arī ikdienā skrienu, jo hokejā ļoti bieži ir skriešanas teniņi, tā kā nav tā, ka es skriet nemācētu.

Kāpēc šogad nebiji Latvijas hokeja izlases rindās, kad mūsu puiši devās uz pasaules čempionātu?

Tas bija jau izlemts pagājušajā gadā, kad es teicu, ka nepiedalīšos vairs izlasē. Pagājušajā gadā biju nolēmis, ka Šveicē notiekošais pasaules čempionāts man būs pēdējais. Tā arī paliku pie sava viedokļa. Izdomāju, ka man būs labāk, ja es nebraukšu, lai jaunie puiši var droši spēlēt.

Latvijas izlasē jau šobrīd vēl spēlē pāris hokejisti, kuri ir tavā vecumā...

Es jau nejūtos vēl par vecu. Izlasē gan nav mana gada gājuma spēlētāju. Laikam divus gadus par mani jaunāki ir izlases vecākie spēlētāji – 1976. gadā dzimušie Herberts Vasiļjevs un Saša Ņiživijs. Nejūtos jau vēl vecs, bet tā biju izlēmis, ka gribu pabūt ilgāk kopā ar ģimeni un laikus sākt trenēties nākamai sezonai, jo, braucot uz pasaules čempionātu, ir tikai pusotrs mēnesis pauze, kuras laikā vajag pagūt gan atpūsties, gan arī sākt gatavoties jaunajai sezonai.

Cik hokejista Sorokina kontā ir pasaules čempionāti hokejā?

Laikam ir septiņi vai astoņi.

Pasaules čempionāta laikā, kad Latvijas izlase cīnījās Manheimā, biji Latvijas izlases spēļu eksperts TV3 studijā...

Komentēt spēles vēl nekomentēju, bet pagaidām ekspertēju studijā. Interesanti, jo šo lietu daru jau trīs gadus - to pasaules čempionātu laikā, kuros neesmu spēlējis. Vai nu man tajā laikā ir bijusi kāda trauma, vai kas cits. Patiesībā eksperta darbiņš ir interesants, bet ir arī jādomā, ko saki.

Ja otrs hokeja eskperts Armands Puče mēdz pateikt ko dzēlīgu par izlases spēlētāju sniegumu, tad Sorokins visu nogludina un uzslavē pašmāju hokejistus.

Jā, tieši tā. Skaidrs, ka dažreiz mūsējiem ir kļūdas, bet, zinot to, ka kļūdās visi, negribas radīt tādu sajūtu, ka tieši viens cilvēks ir vainīgs pie kāda zaudējuma. Tā galu galā ir komanda.

Ko darīsi nākamajā hokeja sezonā, vai paliksi Rīgas Dinamo sastāvā?

Spēlēt noteikti gribu turpināt, bet nezinu, vai palikšu Dinamo sastāvā, to vēl nezinu. Vēl neesmu runājis ar nevienu Dinamo vadības pārstāvi. Varbūt Dinamo mani pakalpojumi nebūs vajadzīgi? Nezinu! Tāda ir dzīve.

Vai esi skatījies arī uz kādu citu valstu hokeja kluba pusi?

Noteikti kaut ko meklēšu. Tad skatīšos, ko un kā darīt. Tik vecs jau vēl nejūtos, jūtos ļoti labi un hokeju jau vēl spēlē par mani vecāki cilvēki. Tikapt labi negribas arī braukt prom no mājām, no ģimenes. Apnicis laika gaitā ceļot no vienas valts uz otru. Pēdējos divus gadus esmu pavadījis Latvijā, un ir patīkami būt mājās.

Tu esi kārtīgs un stabils ģimenes vīrietis un tēvs, kurš nemētājas no vienas sievietes pie otras kā pašmāju basketbolisti?

Cerams, ka tā arī būs. Negribu novelt vainu uz citiem, bet ir jau arī labi un slikti piemēri kā basketbolā, tā futbolā un hokejā.

Runājot par traumām, vai hokejistiem bieži ar ripu tiek izsisti zobi spēļu laikā?

Regulāri nē, bet katram hokejistam kādu reizi ir kāds zobs izsists vai nolauzts. Ar ripām vēl salīdzinoši maz, bet ar nūjām vairāk tiek zobi sisti. Man arī daudzi zobi ir nedzīvi un ir nolūzis zobs. Kamēr ir aktīva hokeja karjera, nav jēgas likt vietā, vismaz priekšējos zobus.

Kāda mums šobrīd ir hokeja situācija Latvijā?

Skaidrs, ka gribētos daudz lielāku valdības atbalstu jaunajiem hokejistiem, jo hokejs nav lēts sporta veids. Un, skatoties uz šo krīzi, daudz kas ir uz vecāku pleciem, kuru bērni spēlē hokeju. Ja valdība kaut kādā veidā atbalstītu hokeja halles un lētāka būtu arī ledus izmaksa, tad lētākas arī būtu izmaksas vecākiem. Domāju, ka valdības atbalsts vajadzīgs, lai veidotu veselīgu nāciju. Ja dzīvojam Latvijas valstī, tad kaut kam arī būtu jāgulstas uz valsts pleciem.

Hokejs jau ir kļuvis par Latvijas kultūras sasatāvdaļu.

Droši vien, ka tā ir. Ja cilvēki nāk fanot uz hokeja spēlēm, viņi jau kaut ko dara, nevis sēž pie datora. Bērni nedara kaut ko tādu, ko mēs negribētu. Fani nāk un parāda savas pozitīvās emocijas, kā arī nāk un atbalsta ne tikai Dinamo klubu, bet arī valsti. Ja mūs fani atbalsta, tad valdībai vajdzētu atbalstīt gan hokeju, gan fanus. Lai cilvēkiem būtu kur aizmirsties no ikdienas.

Ja esi veselīga dzīvesveida piekritējs, tad nedzer alkoholiskus dzērienus un nesmēķē?

Smēķēt es nesmēķēju, bet alkoholu šad tad iedzeru. Kolu un čipsus es neēdu, makdonaldā esmu vienreiz gadā. Tomēr sekoju sev līdzi, ko un kā es daru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!