Foto: Mango

Katrīna Puriņa uzvarēja līdz šim nebijušā LNT realitātes šovā Latvijas princese. Nedēļu pēc titula piešķiršanas ceremonijas Katrīna atzīst, ka būt par princesi ir smags un atbildīgs darbs, bet tai pat laikā tas sniedz neatsveramu prieku un emocijas.

Saruna ar princesi lielākoties atgriežas pie labdarības, ar kuru Katrīna saista savu nākotni, jo vēlas izveidot labdarības organizāciju - Sargeņģeļi. Viņa ne tikai studē medicīnu, dzied un spēlē klavieres, bet audzina arī gadu un divus mēnešus veco meitiņu Beatrisi.

Katrīna, kad pa tālruni sarunājām tikšanos, tu teici, ka ērtāk interviju norunāt netālu no pirmās slimnīcas. Vai tā ir vieta, kur tu praktizē savas iemaņas medicīnā?

Nē, šajā slimnīcā man notiek mikrobioloģijas lekcijas, bet ikdienā praktizēju otrajā pilsētas slimnīcā. Tas ir darbs ar slimniekiem, jo es studēju medicīnu. Pašreiz mācos dzemdniecības specialitātē, bet mans mērķis ir studēt neonatoloģiju un pediatriju. Gala rezultātā gribu būt ārste, kas strādās ar jaundzimušiem bērniņiem.

Man jau liekas, ka tu esi radoša būtne un pēc savas sūtības māksliniece. Vai medicīnas studijas un mākslinieces būtība ir savienojamas lietas?

Medicīna un mākslas - tās ir divas lietas, kas mani raksturo. Lai arī liekas, ka tās ir pilnīgi nesavienojamas lietas, bet īstenībā darbojas viena smadzeņu puslode. Nekas netiek rēķināts, bet medicīna un māksla ir vienā smadzeņu puslodē. Man ģimenē ir vai nu mediķi, vai fiziķi, vai ar astronomiju saistīti, un otra grupa ir mākslinieki un mūziķi.

Varbūt visiem likās pašsaprotami, ka es iešu uz aktieriem vai studēšu mūziku, bet es neredzēju tādu ceļu. Man jau liekas, ka mūzika un māksla vienmēr nāks līdzi, jo tas ir Dieva dots talants, taču es neredzu, ka pēc gadiem desmit ar šādu nodarbošanos es varētu nopelnīt naudu. Pēc desmit gadiem es sevi redzu kā cilvēku, kas strādā ar bērniem, jo vienmēr esmu saskatījusi sevī talantu brīžos, ko pavadu ar bērniem. Man vienmēr ir ļoti gribējies palīdzēt bērniem, it īpaši tiem, kuriem ir īpašas vajadzības.

Izvēle studēt medicīnu ir pamatota. Domāju, ka medicīna un jurisprudence - tās ir divas nozares, kuras cilvēkam ir vērts iemācīties. Varbūt tas skan snobiski, bet pārējās mācības ir tāda intelektuālā bezdarbība.

Pastāsti par sevi un mūziku!

Esmu pabeigusi vijoles klasi, taču ar to man nepietika un vidusskolas laikā aizgāju mācīties oboju. Klavieres man ir pašsaprotama lieta. Esmu mācījusies Emīla Dārziņa mūzikas skolā un pēc tam pārgāju uz Rīgas 6. vidusskolu, kas arī ir skola ar mūzikas novirzienu. Vidusskolas laikā sāku dziedāt bigbendā džezu. Vēl Beatrise man bija puncī, kad es Rīgas ritmos (Mūzikas festivāls - Red.) dziedāju džezu.

Ja man būtu tam visam laiks, es to visu arī tupinātu darīt. Saklausījies, ko es visu tik neesmu darījusi un ko gribu darīt, [LNT producents Niks] Volmārs bija neizpratnē un vaicāja, pa kuru laiku es to visu daru.

Es jau pati nesaprotu, kur man parādās spēks tik daudz darīt un idejas, ko īstenot, vēl ir nenormāli daudz. Tagad es ielēkšu labdarības pasaulē. Jau tagad visu decembri mans laiks ir saplānots, jo mani aicina braukt uz bērnu namiem un piedalīties dažādos labdarības pasākumos.

Kas tavā dzīvē mainījies pēc tam, kad esi kronēta par Latvijas princesi?

Ārkārtīgi lielā uzmanība. Sākumā es domāju, kas ar mani notiek - ārprāts, tā nav mana dzīve. Taču tagad, kad ikdiena saplūst kopā ar princeses dzīvi, es jūtu, ka kaut kas ir mainījies.

Man tagad tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, sākot ar garāmgājējiem uz ielas, beidzot ar cilvēkiem no universitātes. Skolā man traucē šī uzmanība, jo es kaut kādā veidā izceļos. Un tā ir atbildība, ka es nekad nevarēšu špikot, man jābūt punktuālai, jo visi skatīsies, ja nebūšu ieradusies uz lekcijām.

No vienas puses ir jauki, ka cilvēki nāk klāt un saka labus vārdus, bet no otras puses, mazi bērni sāk kliegt uz ielas: "Re, kur princese!", tad ir tādi jocīgie cilvēku skatieni un man uz draugiem.lv ir atnākusi draudu vēstule.

Cilvēkiem nesaslēdzas, ka es varu arī vienkāršā jaciņā un džinsās skriet pa ielu, viņi mani ir idealizējuši kā tēlu. Bērniem tas ir labi, jo es varu rādīt labu piemēru, bet pieaugušie par to visu pasmejas.

Runāju ar savu draugu, ka man ir sākušās tādas eksistenciālas skumjas, ka es visiem nevarēšu palīdzēt. Kā jau teicu man ir Mātes Terēzes sindroms, jo gribu visiem palīdzēt. Tāpēc esmu pieejama draugiem.lv, kur cenšos atbildēt uz visām apsveikuma un labdarības aicinājuma vēstulēm. Es jūtos atbildīga par tiem, kas par mani balsojuši. Piemēram, atsūta vēstuli deviņus gadus veca meitene, kura raksta, ka par mani 50 reizes nobalsojusi.

Tu esi ļoti nodarbināta, kas tajā laikā, kamēr esi prom no mājām, pieskata tavu meitiņu?

Es domāju, ka vecākiem vienmēr liksies, ka viņi par maz laika pavada ar bērniem. Taču labāk, lai mana meitiņa ne tikai lepojas ar to, ka esmu viņu uzaudzinājusi, bet ar to, ka viņas mamma ir ārste un Latvijas princese, kas daudz palīdzējusi citiem bērniem.

Man ļoti palīdz omīte, kas pieskata Beatrisi. Viņa ir mana labā roka meitiņas audzināšanā. Mans draugs Reinis ir mākslinieks, kas glezno un zīmē, strādā pat naktīs. Viņam vispār ļoti maz laika atliek bērniņam.

Ko tev nozīmē jauniegūtais tituls - Latvijas princese?

Es vairāk jūtos kā Latvijas princese, nevis kā LNT šova Latvijas princese uzvarētāja. Visu laiku esmu teikusi, lai cilvēki to visu uztver simts reizes vieglāk, jo Latvija jau nepārvērtīsies par monarhiju. Lai arī tas, ko es tagad daru, jūtu, ka tajā ir ļoti daudz no princeses ikdienas. Princese tas ir cilvēks, kas kalpo sabiedrībai un izstaro beznosacījuma mīlestību. Princesei ir jābūt pieejamai visiem, ne tikai super krutajm sabiedrības slānim, un jāpalīdz risināt sociālas problēmas.

Ar kādu draudzeni esam sākušas veidot labdarības organizāziju, kuras nosaukums ļoti ceru būs Sargenģeļi. Lai kopīgi nodarbotos ar labdarību, ir atsaukušās dažas Latvijas princese dalībnieces, bet ne visas, jo dažas meitenes tikai gribēja pazīmēties televīzijā. No vienas puses ir žēl, ka visas meitenes nav ieinteresētas, bet no otras puses, es jau šovā cauri redzēju tām princesēm, kas bija atnākušas uz šovu, lai radītu savu publisko tēlu un tiktu uz krutām ballītēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!