Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlētāja Gunta Baško (29) ir viena no rezultatīvākajām komandas spēlētājām. Sarunā ar izklaides portālu Mango viņa atklāj, ka Eiropas čempionāta spēļu laikā kārtīgi izgulēties vien spējusi tikai tad, kad no Liepājas ar izlases meitenēm atgriezusies Rīgā un iekārtojusies viesnīcā.

Laikā, kad sazinos pa tālruni ar Guntu, viņa tīra zobus un lūdz piecas sekundes uzgaidīt, kamēr pabeigs šo ikrīta nodarbi. Basketbolistei ir jautrs noskaņojums, kamēr viņa pucē zobus, un var dzirdēt, kā Gunta dungo kādu jautru melodiju. Laiks šobrīd basketbola izlases meitenēm ir ļoti saspringts, jo viena pēc otras notiek spēles.

Laikam Eiropas čempionāta laiks izlases meitenēm ir ļoti saspringts?

Pirmo dienu, kad iebraucām Rīgā, var mazliet atpūsties un izgulēties. Es dzīvoju vienā istabiņā ar Lieni [Jansoni]. Kā aiztaisīju viesnīcā acis, tā arī atrubījos. Liepājā pēc spēlēm nevarēju gulēt, laikam tāpēc, ka spēles bija vēlu un pēc tam tas adrenalīns tik ātri neizgāja. Treniņi sākas dienas pirmajā pusē un vakarā ir spēles. Plus mīnus tāpat kā Liepājā. Ir jau pierasts pie šāda grafika. Tas ir labi, ka ir grafiks.

Labi, ka čempionāts šogad notiek savās mājās, tas jau vien uzlādē un dod spēku. Ir savs fanu pūlis, kas mūs atbalsta, viņi būtībā ir kā sestais un septītais laukuma spēlētājs. Tad vēl ģimene un draugi dod enerģiju. Tās ir mazas lietas, kas dod papildus enerģiju. Un tad ir... uhhhh.

Kā pati raksturo šo Eiropas čempionāta finālturnīru?

Nav jau ne vainas. Ir jau viss labi. Galvenais jau, ka uzvaram un cīnāmies, un turam komandas garu kopā, lai viss ir pozitīvi. Domāju, ka Liepājā tas izdevās, arī pateicoties skatītājiem. Un ceru, ka Rīgā būs tāpat un vēl labāk.

Skatītāju zāle Arēnā Rīga būs pilna ar līdzjutējiem.

Ūūūū, tas būtu fantastiski. Jā un labi tas, ka spēles ir vēlu vakarā - tad cilvēki pēc darba varēs atnākt.

Laikam pēc spēlēm esat ielenktas līdzjutēju pūlī?

Jā, ir visādi. Raksta arī mums "draugos" vēstules, sūta e-pastus ar labiem un mīļiem vārdiem. Mēs, protams, cenšamies turēties tālāk no cilvēkiem. Tas nav personiski jāuztver, bet tā ir labāk saglabāt koncentrēšanos spēlēm.

Sievietes basketbolistes ir daudz emocionālākās nekā vīrieši basketbolisti. Vai šī čempionāta laikā emocijas virmo, varbūt pat ir kāda laimes asara nobirusi?

Laikam asaras neesmu nobirdinājusi. Bet asarīgi momenti gan ir bijuši. Taču asaras vēl noteikti būs, un jācer, ka tās būs par labām lietām, aiz laimes un par labām uzvarām. Sievietes varbūt nav tik atlētiskas kā vīrieši basketbolisti, bet emocijas mums sit augstu vilni.

Vai iznāk kāds brīdis čempionāta laikā arī privātai dzīvei, lai satiktos ar savu draugu? Senāk presei stāstīji, ka tava otra pusīte ir angļu regbija spēlētājs...

Diemžēl privātā dzīve šobrīd, kamēr ir čempionāts, ir jāatstāj maliņā. Taču ar bijušo draugu vairs neesam kopā. Jāsāk arī domāt par ģimeni un bērniem, jo nav jau vairs 20 gadi. Visu mūžu jau nevar spēlēt, bet, kamēr ir veselība un varu paskriet, tik ilgi arī spēlēšu basketbolu, jo tam esmu veltījusi visu savu dzīvi.

Vēl Pekinas Olimpiskajās spēlēs biji blondīne. Kāpēc mainīji imidžu un kļuvi par tumšmati?

Pagājušā gada septembrī, kad Spānijā sākās sezona, pašķīros ar draugu. Tā kā dzīvē bija pārmaiņas un arī jauns klubs, tāpēc izdomāju, ka viss jāsāk kā citai meitenei. Tā kā tumšais matu tonis bija jaunas dzīves iesākums. Arī dabīgā matu krāsa man ir tumša.

Vai iznāks šovasar atpūsties?

Pirmo reizi pēc daudziem gadiem šis čempionāts ir iekritis pēc sezonas, ko spēlēju Spānijas klubā - Salamankas Halcon Avenida sastāvā. Un tad sanāks pusotrs mēnesis, lai atpūstos. Ir tik daudz ceļots gada laikā, ka pat negribas nekur doties, bet tai pat laikā ir doma kaut kur aizbraukt un atpūsties. Tikai vēl nezinu, kur un kādā veidā. Par to es vēl neesmu domājusi. Augustā jau būs jāsāk gatavoties sezonai.

Vai nākamajā sezonā arī spēlēsi Spānijas klubā?

Nē, nākamajā sezonā spēlēšu citā klubā, jo klubs, kur es spēlēju, jau uz nākamo sezonu parakstīja līgumus ar citām spēlētājām. Tā kā tas nebija mans lēmums. Laikam neiederējos vairs viņu sastāvā. Spānijā nepalikšu, bet vēl nezinu, kas būs mans jaunais klubs. Šobrīd vēl nevaru atklāt. Pārrunas notiek un šis tas jau ir padomā.

Līdzko beigsies Eiropas čempionāts, kas būs pirmais, ko izdarīsi?

Pirmais, ko noteikti izdarīšu, apēdīšu kaut ko treknu - kādu eklēri, krēmšniti vai magoņmaizīti - un izdzeršu kādu šampanieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!