Foto: F64

Kanādā izveidota organizācija 25. stunda, kuras mērķis ir panākt vēl vienas stundas iekļaušanu diennaktī, lai tādejādi atvieglotu cilvēku dzīvi un ļautu viņiem pagūt izdarīt vairāk lietu, ziņo ārzemju mediji.

Organizācijas dibinātāja un vadītāja Džesa Behana apgalvo, ka nepieciešamība pēc vēl vienas stundas īpaši esot sievietēm, jo tieši viņas ir tās, kuras ne vienmēr spēj tikt galā ar visiem saviem pienākumiem darbā un mājās.

Sievietes ir nogurušas, mēģinot pagūt visu izdarīt 24 stundu laikā. Zinātnieki ir pierādījuši, ka divdesmit piektā stunda būtu risinājums. Tas būtu tikai par četriem procentiem vairāk laika, bet ar to pilnīgi pietiktu," apgalvojusi sieviešu tiesību aizstāve.

Tagadējā laika skaitīšanas sistēmā katra minūte aizņem 0,5 grādus 360 grādu ciparnīcā, bet kanādiešu aktīvisti piedāvā minūtes garumu samazināt līdz 0,48 grādiem, tādējādi diennaktij pievienojot vēl vienu stundu. .

Ideja par dienakkts pagarināšanu izskanējusi arī agrāk, piemēram, 2007. gadā Hārvarda universitātes profesors Čārlzs Kraislers pēc ilgstošiem pētījumiem bija atzinis, ka vēl vienas stundas ieviešana varētu noderēt gan maiņu darbu strādājošajiem un astronautiem, gan tiem, kuri bieži ceļo, cieš no bezmiega vai nespēj no rītiem piecelties.

To, ka liekā diennakts stunda tiktu izmantota lietderīgi, pierāda Spānijā, ASV, Brazīlijā un Lielbritānijā veiktā aptauja, kurā noskaidrots, ka vairums cilvēku jauniegūto laiku pavadītu kopā ar ģimeni vai izgulētos, bet Indijā vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku solījuši lieko stundu veltīt darbam ofisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!