Foto: Wikipedia

Naktī uz piektdienu pagaidām nenoskaidroti ļaundari nozaguši daļu no metāliskajiem vārtiem – saukli "Arbeit macht frei" (Darbs dara brīvu), kas bija piestiprināts virs ieejas bijušajā Aušvicas koncentrācijas nometnes teritorijā, atsaucoties uz Polijas policiju, ziņo ārvalstu prese.

Muzeja, kas šobrīd iekārtots nometnes teritorijā, darbinieki piezvanījuši policijai un paziņojušu par zādzību. Lai gan visā teritorijā izvietotas novērošanas kameras, līdz šim brīdim tiesībsargājošām iestādēm tomēr nav izdevies noskaidrot nozieguma apstākļus. Nekādus pieņēmumus par to, kas varēja nozagt vārtu daļu, policija nemin, bet jau ir izsolījusi 5000 zlotu (aptuveni 600 latu) lietu atlīdzību ikvienam, kurš sniegs noderīgu informāciju.

Aušvicas nometnē netālu no Polijas pilsētas Krakovas Otrā Pasaules kara laikā tika iznīcināti gandrīz 1,5 miljoni cilvēku. Vairākums no tiem bija ebreji, tomēr starp ieslodzītajiem bija arī poļi, čigāni un citu tautību pārstāvji.

Muzejs nometnes teritorijā tika atvērts 1947. gadā. Tas šobrīd iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, un ik gadu muzeju apmeklē miljoniem cilvēku.

Lai gan sauklis Arbeit macht frei bija izvietots arī pie citām vācu koncentrācijas nometnēm, ieskaitot Dahavu, tieši uzraksts pie Aušvicas kļuvis par hrestomātisku vienību.

Oriģinālā šo frāzi sava 1872. gadā sarakstītā romāna nosaukumam lietoja vācu nacionālistu rakstnieks Lorencs Dīfenbahs, bet 1928. gadā to adoptēja Veimāras valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!