Ar anarhistisko kustību saistītos interneta portālus aplidoja dīvaina ziņa: kāda anarhistu grupa atzinusies, ka no Mehiko kapsētas nolaupījuši ebreju izcelsmes revolucionāra Ļeva Trocka pelnus.
Grupējuma biedri paziņojuši, ka kādu nakti viņi iekļuvuši kapenēs, kur apglabāts Trockis, nozaguši urnu ar viņa pelniem un izcepuši no tiem cepumus, ko pēc tam izsūtījuši žurnālistiem, trockistu
organizācijām un anarhistiskiem grupējumiem visā pasaulē. Lai visus pārliecinātu par notikušā patiesumu, dažos portālos ievietotas fotogrāfijas, kurās parāda ielaušanos kapenēs.

Kā teikts ziņojumā, cepumiem klāt pielikta vēstule, kurā izskaidrota notikušā būtība. Dīvainās akcijas aktīvisti apgalvo, ka tādā veidā vēlējušies "paplašināt cīņas lauku, iekļaujot tajā pagātnes mirušos personāžus, kuri mūs tur par ķīlniekiem tagadnē".

"Ja Trockim ir taisnība par vēsturi, tad mēs neko nelemjam, bet esam tikai personāži, kuru darbība saistīta ar Oktobra revolūciju," paziņojuši akcijas rīkotāji.

Anarhisti paskaidro: "Cepumu saņēmēju priekšā ir izvēle: no vienas puses, ienaidnieka apēšana tikusi uzskatīta par viņa spēka pārņemšanas rituālu, bet no otras, apēst miesu un asinis - tas ir pielūgšanas rituāls. Jebkurā gadījumā rezultāts ir viens - mēsli."

Ļevs Trockis (īstajā uzvārdā Bronšteins) bija komunistiskās revolūcijas darbinieks, marksisma praktiķis un teorētiķis, kreisā strāvojuma jeb trockisma ideologs, tuvākais Leņina laikabiedrs. Viens no galvenajiem 1917. gada Oktobra revolūcijas organizētājiem, vēlāk – Sarkanās armijas dibinātājs. Bija galvenais Staļina sāncensis. 1927. gadā Trockis izsūtīts no PSRS un viņam atņemta padomju pilsonība. 1940. gadā NKVD aģents Ramons Markaders viņu Meksikā ar cērti nogalināja (attēlā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!