Londonas Zinātnes muzeja arhīva krājumos atrasts pasaulē senākais krūšturis – tā sauktais push-up, kas šūts vairāk nekā pirms 200 gadiem, ziņo britu laikraksts The Sun.

"Mēs vienmēr bijām uzskatījuši, kas push-up ir mūsdienu izgudrojums, tomēr, atrodot šo eksemplāru, sapratām, ka jau XIX gadsimta sākumā sievietes bija meklējušas veidus, kā vizuāli palielināt savas krūtis," vietējai presei pastāstījusi muzeja kuratore Selīna Hārlija.

"Šis krūšturis ir vienīgais šāds eksemplārs pasaulē, un arī mūsu kolekcijā nav nekā līdzīga," stāstījusi kuratore, kura eksponātu nākamnedēļ jau plāno izlikt publikai apskatei.

Lai gan pastāv liecības, ka krūšu saturētājus sievietes atlētes lietojušas jau Mīnoja civilizācijas laikā 1400 gadus pirms mūsu ēras, līdz šim tika uzskatīts, ka krūštura tā mūsdienu izpratnē vēsture ir tikai 120 gadus ilga.

Krūštura patentu 1889. gada 3. septembrī saņēma francūziete Ermīnija Kadola, savukārt 1914. gadā patentu jau modernākam "bezmuguras krūšturim" saņēma amerikāniete Mērija Felpsa Džeikobsa, kura nereti tiek dēvēta par "krūštura māti".

Pirmo paraugu viņa ar kalpones palīdzību izgatavoja no kabatlakatiņiem. Tolaik visas sievietes valkāja korsetes, un sākotnēji "bezmuguras krūšturis" panākumus neguva. Tomēr Džeikobas vīrs strādāja korsešu firmā un jauno izgudrojumu piedāvāja saviem saimniekiem. Tie izrādījās pravietiski, un par 15 000 dolāru no Džeikobas iegādājās patentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!