Kādā laukā Pierīgā pagaidām nenoskaidrotas personas, izpļaujot zāli, izveidojušas svastikas zīmi, kas mūsdienās vairumam cilvēku asociējas ar nacistiskās Vācijas izmantoto simboliku, ziņo telekanāls TV5.

Milzīgo zīmi laukā nejauši pamanījis kāds fotogrāfs, drauga lidmašīnā lidinoties virs Rīgas apkaimes un fotografējot ainavas. „Protams, kāds to var interpretēt kā ugunskrustu, bet tā viennozīmīgi ir svastika. Ja to parādītu jebkuram cilvēkam Eiropā, visi pirmkārt teiktu, ka tā ir svastika," kanālam TV5 atzinis fotogrāfs Antons.

Vietējais zemnieks Jānis Lasmanis atzinis, ka šādu zīmējumu zālē izveidot ir sarežģīti un tas prasa zināmas iemaņas lauku darbos, un pieļāvis, ka to pirms divām trim nedēļām kāds izpļāvis ar izkapti.

Vietējie iedzīvotāji zīmi nav pamanījuši, kā arī nespēj iedomāties, kas to būtu varējis izveidot, jo tuvākajā apkaimē par nacistiskām organizācijām neesot dzirdēts, un pieļauj, ka tas ir kādu vietējo puišeļu darbs.

Latvijas likumdošana aizliedz izmantot fašistu simbolus - karogu, himnu un ģerboņus, bet svastikas izmantošana nav aizliegta un par tās izveidošanu nekādas soda sankcijas piemērot nav iespējams.

Svastika jeb kāškrusts ir viens no pašiem senākajiem un enerģētiski spēcīgākajiem grafiskajiem simboliem, un to izmantojušas daudzas pasaules tautas. Šim simbolam tiek piedēvēts daudz nozīmju un vairumam tautu tas bijis dzīves, Saules, labklājības un gaismas simbols. Kopš divdesmitā gadsimta svastika galvenokārt asociējas ar nacistisko Vāciju, jo aizvadītā gadsimta trīsdesmitajos gados tā tika iekļauta Vācijas ģerbonī un karogā, kā arī vērmahta emblēmā, un nacistu vadītājs Ādolfs Hitlers to interpretējis kā āriešu uzvaras simbolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!