Foto: Mango

Žurnāliste Alīna Gržibovska (attēlā) uzsākusi neparastu biznesu - jau pusgadu viņa ar savu draudzeni Nadeždu Haritonovu Latvijā ražo grīdas tīrīšanas līdzekli, kas pagatavots no govs mēsliem. Sarunā ar izklaides portālu Mango Alīna stāsta, kā pievērsusies tik neparastam biznesam

"Kad vēl valstī bija treknie gadi, man kļuva aizvien grūtāk strādāt kā žurālistei. Tajā laikā žurnālista vārds drukātajos medijos vairs nebija tik spēcīgs, jo visi, kuriem bija nauda, varēja nopirkt papīru un norādīja, ko rakstīt.

Man kļuva psiholoģiski aizvien grūtāk un kā žurnāliste vairs nejutu, ka profesionāli augu. Tāpēc sāku domāt, ko varu darīt lietas labā, lai uzlabotu savu komfortu. Sākumā jau bija bailes kaut ko citu uzsākt, jo 11 gadus biju darbojusies tikai un vienīgi žurnālistikā - strādāju izdevniecībā Petits, žurnālā ŽZL un avīzē 5 min.

Sākotnēji izveidoju kaķu, suņu un trušu pieskatīšana servisu. Kad radās pirmie ienākumi, nodibināju SIA - viena daļa naudas bija iekrāta, bet otru daļu paņēmu bankā kā patēriņa kredītu. Taču, līdzko nodibināju SIA, man sākās pavisam cita domāšana.

Ja žurnālists iet uz pasākumiem un intervē cilvēkus, viņi ir priecīgi, pat ja neko daudz negrib žurnālistiem stāstīt, bet, ja nāc pie cilvēkiem ar savu preci vai pakalpojumu, uzreiz sākas intrigas. Nu jau esmu norūdījusies kā uzņēmāja, bet žurnālistikā tagad darbojos tikai uz pusslodzi.

Paralēli mājdzīvnieku pieskatīšanas biznesam pievērsos govju mēslu biznesam - gavi.lv. Mana draudzene ir jogas pasniedzēja, un kopīgi lasījām, ka visas lietas, kas nāk no gotiņām, ir svētītas un palīdz cilvēkiem. Nu gotiņas ir kļuvušas par manu sirds lietu, un uzskatu, ka govs mēsli ir Latvijas zelts. Jau esmu pasūtījusi pulvera paciņām jaunu iepakojumu, uz kura rakstīts, ka tas ir Latvijas zelts, laimes pulveris un mūsu nafta," par savu biznesu stāsta Alīna.

Vaicājot, kur tad tiek tirgoti govs mēslu pulveri, žurnāliste skaidro, ka pulveris jau tiek eksportēts uz Krieviju un Igauniju, kā arī to var iegādāties tepat Latvij, bet nākotnē ir plāns tos tirgot arī Zviedrijā un Vācijā.

"Govs mēslu pulvera paciņa tepat Latvijā maksā divus latus, ārzemēs šim produktam ir lielāka cena. Vienā grīdas mazgāšanas reizē nepieciešama tikai neliela šķipsniņa pulvera uz spaini ūdens.

Indijā, piemēram, ar govs mēslu pulveri mazgā tempļus - grīdas un sienas, jo tas ir dabiskais dezinfekcijas līdzeklis, viņiem ir krietni vieglāk tās govs pļekas izžāvēt, jo, liekot uz sienām, tās pāris minūšu laikā ir sausas. Mums izžāvēt govs pļekas ir grūtāk. Mums ir sava zemnieku saimniecība Ikšķilē, kur ir trīs gotiņas, kuru mēslus izmantojam, un turpat notiek arī žāvēšanas process.

Svarīgi, ka šīs gotiņas ēd tikai sienu, bietes, ābolus un burkānus, bet nekādā gadījumā kombikormu. Tad izkaltētos mēslus liekam paciņās un tigojam saviem klientiem, kuriem ir svarīgi, lai tie mēsli būtu svaigi," atklāj Alīna, kura neslēpj, ka ar govs mēslu pulveri izmazgāta grīda mazliet tomēr smako pēc gotiņām.

"Taču galvenais uzdevums nav smarža, bet gan šis pulceris attīra māju no sliktās enerģijas un sliktiem sapņiem," uzsver žurnāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!