Foto: AFI
Visu pirms saku lielu paldies par pagājušās nedēļas lielo aktivitāti "potēšanās absurda" bloga sakarā. Mani priecēja, ka tik daudz cilvēku interesējas par šo tēmu un izsaka arī savus piemērus, arī ne tik pozitīvus, taču, kā zināms, cilvēks mācās nevis no pozitīvām dzīves situācijām, bet gan negatīvām. Tā nu mums tajā dzīvē ir iekārtots. Taču šoreiz paudīšu savas pārdomas par to, kā valdība atkal izšķērdē Latvijas naudu.

Tātad - šogad valdība, rēķinot nākošā gada budžetu, algas piemaksām nākošgad rēķina par 60 000 latu vairāk nekā šogad. Jocīgi arī liekas, ka valdība savu budžetu plāno 13 mēnešiem - nezināju, ka gadā ir trīspadsmit nevis divpadsmit mēneši. Taču šogad, par cik ir krīzes situācija, algas tiks plānotas 12,5 vai 12,3 mēnešiem. Lai arī domnieki paši noliedzot trīspadsmitās algas eksistenci, skaidrojot laikrakstiem to ar rezervju veidošanas dažādiem izdevumiem, tostarp atvaļinājuma naudām.

Nu, kur šeit ir taisnība? Ar šo gājienu valdība kārtējo reizi parāda to, ka viņus interesē nevis glābt valsti no sabrukšanas, bet pašiem to vēl vairāk veicināt. Valdība ir valstiska organizācija, tātad arī algām vajadzētu būt tādām pašām kā citās valsts iestādēs. Visur algas tiek samazinātas līdz minimumam, bet šeit cilvēki nākošgad budžetā rēķina izdevumus pat par dzimšanas dienām un to, ja kādam piedzimst bērns. Cik zināms, tad citās valsts iestādēs par dzimšanas dienām nemaksā, tad kāpēc valdības vīriem un sievām vajadzētu rēķināt dzimšanas dienas svinības no valsts naudas?

Ir jau bijis pietiekami daudz cilvēku, kuri uz valsts rēķina svinējuši savas jubilejas, norakstot to uz semināriem, sapulcēm un sanāksmēm - lai tik kaut kādā veidā norakstītu naudiņu, pēc iespējas oficiālākā un godīgākā ceļā. Taču ar laiku viss atklājas, un šobrīd atklātībā nāk tik daudz dažādas lietas, kuras tika gadiem slēptas, dažādas spekulācijas ar Latvijas līdzekļiem.

Arī runājot par Parex bankas izpirkšanu, manuprāt, valsts vīri - tie, kas pieņēma lēmumu Parex pārpirkt - ļoti labi zināja, ar ko viņiem ir darīšana un uz kādu punktu viņi iet. Kāpēc tagad, kad nu visa lielākā daļa naudas ir aizplūdusi uz citām valstīm no nerezidentu kontiem, tagad Šķēle saka, ka Parex ir jāpārdod kaut par latu, jo šo naudu, kura ir aizplūdusi, tāpat atpakaļ nedabūs. Būtu interesanti uzzināt, vai tik Šķēles kungam pašam nav bijis kāds konts Parex bankā, no kura ir aizplūdusi naudiņa, kas līdzināma pārsimts miljonos latu. Nu, tās ir tikai manas domas, nesaku, ka tā ir. Tikai varbūt būtu vērts tomēr pievērst tam uzmanību un pārbaudīt. Taču lai tas paliek citu ziņā, varbūt raidījums Nekā personīga kādreiz papētīs, kas tad tur ir.

Bet, aizejot atpakaļ uz budžeta rēķināšanu, nu tad mēs skaidri redzam, ka valdība spēj nogriezt rēķinus un algas tikai tiem uzņēmumiem un valsts iestādēm, kur viņi paši nestrādā. Jo nu kādēļ gan viņiem, kuri ir atbildīgi par visas valsts naudu, būtu jāierēķina sev mazāk nekā vienmēr?

Un nākamā gada budžeta aprēķins to arī skaidri parāda, ka izdevumi būs vēl lielāki nekā šogad. Domes budžetā tiek saglabāta veselības apdrošināšana. Piemēram, Komunālais departaments plāno iegādāties augstākā līmeņa veselības apdrošināšanas polises par 55 000 latu, raksta laikraksts; tiešām jauki, ka arī nākošgad Komunālais departaments caur apdrošināšanu vēlas izsūkt naudu. Noteikti nākošgad lasīsim daudz rakstus par nelaimes gadījumiem, pēc kuriem tiek izmaksātas milzum lielas kompensācijas un apdrošināšanas naudas.

Tie visi triki ir tik veci un tik labi visiem zināmi, ka es brīnos par šīm varas iestādēm, kuras nebaidās būt pieķertas, jo tagad visu acis viņiem ir pievērstas divtik lielākā uzmanībā nekā pērn. Bet nu lai mums un jums visiem veicas, neņemiet ļaunā, ja kādam mans viedoklis vai pārdomas nepatika. Es jums neko neuzspiežu, un katram ir sava galva uz pleciem - man ir iespēja dalīties ar jums, un jums tieši tāpat ir iespēja dalīties ar citiem savā viedoklī vai pārdomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!