Foto: F64

Jau labu laiku Latvijas interneta lietotāju vidū popularitāti iemantojis Twitter mikroblogu tīkls, kurā iespējams ne tikai paust savu viedokli un dalīties informācijā, bet arī uzzināt, kā klājas citiem lietotājiem, starp kuriem atrodami arī sabiedrībā populāri cilvēki.

Viens no aktīvākajiem vīterotājiem starp Latvijas populārajiem cilvēkiem ir politiķis Edgars Jaunups (attēlā), kurš savus sekotājus informē ne tikai par dažādām politiskās un sociālās dzīves aktualitātēm, bet nereti dalās arī ar ikdienas dzīves īsiem aprakstiem.

"Es nevēlos pārspīlēt Twitter nozīmi savā dzīvē, tomēr atzīstu, ka man patīk to lietot. Tā ir gana gaumīga un interesanta metode, kā uzturēt komunikāciju ar cilvēkiem, kuri man šķiet interesanti. No visiem moderno tehnoloģiju un saziņu tīklu piedāvātajām iespējām tieši šis veids man ir vispiemērotākais," sarunā ar izklaides portālu Mango skaidro Jaunups.

"Tā ir iespēja ne tikai labi pavadīt laiku, bet arī iegūt informāciju un apmainīties ar domām - uzzināt citu viedokļus un paust savu. Tas noteikti ir ātrāk un efektīvāk, nekā lasīt visādas muļķības," Twittera piedāvātās iespējas atzinīgi vērtē politiķis, tomēr uzsver, ka atkarība no mikroblogu tīkla viņam neesot.

"Šai saziņai manā dzīvē nav nekāda īpaša loma, un izmantoju to tieši tāpat kā, piemēram, īsziņu sūtīšanu. Vienīgā atšķirība ir tā, ka šeit tas notiek publiski. Bet es to nedaru katru dienu - kad ir laiks, ieeju, pats kaut ko uzrakstu, apskatos, ko citi sadarījuši, bet ir dienas, kad pat neapskatos, kas tur notiek," savus Twitter lietošanas paradumus atklāj Jaunups.

Ne tik pozitīva pieredze Twitter izmantošanā bijusi Jaunupa bijušajai draudzenei, dziedātājai Lindai Leen, kura savulaik savus sekotājus aktīvi informēja gan par jaunumiem koncertdzīvē un citiem profesionāliem jaunumiem, gan visnotaļ aktīvi stāstīja par savām privātās dzīves niansēm.

Kad kāds no pašmāju preses darboņiem Lindas Leen virtuāli paustās atziņas izmantoja, lai "analizētu" Lindas un Jaunupa šķiršanās iemeslus, dziedātāja iesākumā Twitterī pauda savu sašutumu par tādu rīcību, bet neilgi pēc tam viņa no Twitter tīkla savu profilu izdzēsusi.

Tāpat starp aktīvākajiem Twitter lietotājiem no Latvijas šovbiznesa darboņu vidus minams dziedātājs Lauris Reiniks, kurš savas īsās atskaites par piedzīvoto publisko gandrīz katru dienu.

Populārais mūziķis savus sekotājus informē ne tikai par muzikālo darbību, bet arī ar apbrīnojamu centību dalās veselīga dzīvesveida padomos, piemēram, kā atbrīvoties no apaļiem vaigiem, savas ēdienkartes un ikdienas gaitu aprakstos, kā arī ik pa brīdim pārsteidz ar visnotaļ skarbiem sabiedrības vērtējumiem, piemēram, paziņojot, ka Latvijas sporta klubos vajagot aizliegt iešļūcenes, jo "ar iepuvušiem vai sēnīšu apdzīvotiem nagiem nav ko zīmēties!".

"Es Twitter lietoju, lai būtu pirmavots ziņām par sevi un savām radošajām darbībām, kā arī lai padalītos ar kādu interesantu un smieklīgu domu graudu," iemeslus savām aktivitātēm Twitter tīklā portālam Mango skaidro pats Reiniks, kurš ar interesi lasot arī citu "vīterotāju" ievietotos jaunumus.

Viens no populārākajiem Latvijas psihoterapeitiem Viesturs Rudzītis sarunā ar izklaides portālu Mango šādu sabiedrībā populāru cilvēku vēlmi izmantot sociālos tīklus komunikācijā ar sabiedrību vērtē kā normālu.

"Katram cilvēkam ir nepieciešama pašatskaite - vieni raksta dienasgrāmatas, bet citi izmanto internetu un veido publiskas dienasgrāmatas, jo viņiem ir svarīgs citu vērtējums - ko par to, ko es pasaku vai izdaru, domās citi un kā tas izskatīsies viņu acīs. Tas ir spoguļefekts," skaidro speciālists.

"Protams, tā ir arī vēlme par sevi atgādināt sabiedrībai, kas jebkurai publiskai personai ir nepieciešama - parādīt, ka es esmu dzīvs un ka arī es esmu tikai cilvēks," vērtē Rudzītis, kurš gan pats par Twitter tīklu ir tikai dzirdējis, bet pats to izmantojis nav.

Savukārt psiholoģe Baiba Pumpiņa pievienojas Rudzīša paustajam viedoklim, ka saziņu Twitter tīklā sabiedrībā populāras personas izmanto kā pašreklāmas instrumentu, lai popularizētu sevi un informētu sabiedrību par saviem darbiem.

"Daļai no sabiedrībā populāriem cilvēkiem ir savs fanu pulciņš, kuri noteikti vēlas uzzināt, ko viņa elks dara, un, iespējams, gūt no tā pozitīvu piemēru," sarunā ar Mango vērtē Pumpiņa, tomēr atzīst, ka pārmērīgas aktivitātes virtuālajā pasaulē ir ne tikai ar pozitīvu ietekmi.

"Lai cik paradoksāli tas neizklausītos, attīstoties modernajiem saziņas veidiem, cilvēki kļūst arvien vientuļāki, un daļai cilvēku šī katra savas ikdienas soļa aprakstīšana noteikti ir viens no veidiem, kā cīnīties ar vientulību. Tomēr tā nav pilnvērtīga komunikācija, jo interneta vidē indivīds var piemēroties saviem mērķiem un ambīcijām un radīt maldīgu tēlu. Tas ir kropls komunikācijas veids," komentē Pumpiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!