Foto: Mango

Šīs nedēļas sākumā Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers nācis klajā ar ierosinājumu ieviest Latvijā bezbērnu nodokli, un šajā sakarā Izklaides portāls Mango vērsās pie sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kuriem pašiem nav bērnu, lai noskaidrotu, vai viņiem šāds nodoklis liekas vajadzīgs un pieņemams.

LNT raidījuma O!Kartes akadēmija vadītāja Dagmāra Legante (attēlā) nepiekrīt bezbērnu nodokļa ieviešanai, jo uzskata, ka šāds nodoklis ir necieņas izrādīšana gan ģimenēm, kurās ir bērni, gan ģimenēm, kurās bērnu nav. Viņa uzskata, ka Latvijā vēl tik trūkst gaisa nodoklis un tad amatpersonas būs īstenojušas visas savas ētikas normas un fantāzijas.

"Tas ir pilnīgs ārprāts. Vēl tik atliek ieviest ūsu un bārdas nodokli. Bērni ir cilvēka privātā lieta, jo, iespējams, ka bērnu cilvēkam nav dēļ veselības problēmām, un kādam šis jautājums jau tā ir sāpīgs. Tā ir cilvēku pazemošana, man šis nodoklis liekas absurds," savu nostāju pauž Legante un piebilst, ka vēl nav dzirdējusi par šādu nodokļa esamību kādā citā pasaules valstī.

"Ja pieņemtu šādu nodokli, domāju, ka cilvēkiem būtu pēdējais laiks, lai ietu un protestētu pret šo absurdu. Vai tiešām valsts nevar izdomāt citus veidus, kā piepildīt budžetu. Tas ir par traku, " savu nostāju pauž Legante.

Turpretim Saeimas deputāte Ausma Kantāne atceras, ka arī padomju laikos bijis jāmaksā bezbērnu nodoklis. "Es domāju, ka gudrāk būtu, ja nodokļu atvieglojumi pienāktos ģimenēm, kuras audzina bērnus. Es zinu 20% sieviešu, kurām ir veselības problēmas, un viņas, lai arī ļoti vēlētos, nevar laist pasaulē bērnu. Daudzas sievietes ārstējas un dara visu iespējamo, lai viņām būtu bērni, bet tajā pašā laikā ir sievietes, kuras regulāri taisa abortus. Zinu ģimenes, kuras izšķīrušās tāpēc, ka sievietei nevar būt bērni.

Bezbērnu nodoklis veicinātu dažādas nelikumības, jo katrs, kuram nav bērnu, izdomātu, kā apiet šo nodokli. Ar mediķu palīdzību nebūtu grūti pierādīt, ka sperma ir mazkustīga. Ne jau visi mediķi ir negodīgi, bet ir arī tādi, kuri var uzrakstīt tādu slimības lapu, kas neatbilst cilvēka patiesajam veselības stāvoklim. Tāpēc mans ieteikums, ka tām ģimenēm, kuras audzina bērnus, vajadzētu palielināt neapliekamo minimum, lai palīdzētu viņām izaudzināt un izskolot savas atvases," skaidro Kantāne, kura pati savulaik cīnījusies un darījusi visu iespējamo, lai varētu laist pasaulē bērnu, bet veselības problēmu dēļ, tas nav izdevies.

Dziedātājs un komponists Mārtiņš Freimanis bezbērnu nodokli nosauc par pilnīgu kretīnismu. "Pirms pāris gadiem jau tika runāts par šādu nodokli. Cilvēkam taču var būt vairāki iemesli, kāpēc viņam nav bērnu, viens no tiem veselības problēmas," skaidro Freimanis un piebilst, ka arī adoptēt bērnu mūsu valstī nav nemaz tik viegli. 

"Lai adoptētu bērnu, ir pilnīgā pakaļā, jo kam tik nav jāiziet cauri. Taču es šobrīd nevaru adoptētu bērnu, jo tāpat esmu tuvu bankrotam, spēju tik samaksāt jau esošos nodokļus un nekas vairs pāri nepaliek," stāsta Freimanis.

Deju pasniedzējs Valdis Škutāns neiestājas pret Aināra Šlesera idejām kopumā, taču bezbērnu nodokļa ieviešana arī viņam nav pieņemama. "Esmu secinājis, ka nevaru justies līdzatbildīgs par šā brīža recesiju vai tā saucamo dižķibeli, jo neesmu pieņēmis lēmumus par nodokļiem, kuru jau tā ir bezgala daudz. Turklāt man rodas jautājums, vai arī pensionāriem būs jāmaksā šīs nodoklis un cik tas būs liels? Vai šis nodoklis nonāks valsts kasēs un tie vecāki, kuri audzina bērnus tāpat neko no tā neiegūs? Iespējams, ka šis nodoklis uzlabotu demogrāfisko situāciju, kas šobrīd Latvijā nav no spožākajām," savu nostāju skaidro Škutāns.

Viņš ir šokēts par jau esošo nodokļu sistēmu un to lielumu, jo atklājis, ka mums Latvijā ir tikpat lieli nodokļi kā Francijā. "Tikai Francijā ir ceļi labāki, bezdarbnieku pabalsts ir tik liels, ka normāli var izdzīvot līdz brīdim, kad tiek atrasts darbs, kā arī ir lielākas sociālās garantijas. Šajā gadījumā varu minēt arī Jaunzēlandes piemēru, kur pavadīju pāris mēnešus. Vecākiem, kuriem ir bērni, ir tik liels bērnu pabalsts, ka pa šo naudas summu viņi var nomaksāt rēķinus, skolot bērnus un normāli izdzīvot," citu valstu piemērus uzskaita Škutāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!