Foto: Mango

Pēc svētdien notikušā šova Dziedošās ģimenes fināla raidījuma spekulatīvas diskusijas medijos un sabiedrībā radījusi LNT paviršā attieksme pret otrajā vietā palikušo Riču ģimeni (attēlā) – šova veidotājiem pārmet romu tautības ģimenes ignorēšanu, pat neļaujot viņiem tiešraidē pateikties saviem atbalstītājiem.

Šajā sakarā izklaides portāls Mango vēlējās noskaidrot Latvijā dzīvojošo čigānu viedokli par Riču ģimenes dalību šovā, kā arī pēc finālā izplatītajām runām, kas liek domāt par šova veidotāju gluži vai diskriminējošo attieksmi, visu uzmanību vēršot tikai uz "sirdsskaidro" un ļoti latvisko Vītolu ģimeni.

Lakonisks savā vērtējumā bija romu izcelsmes Liepājas mūziķis Tomass Kleins, kurš atzina, ka atraktīvais puišu trio sevi parādīja ļoti labi, tomēr pēc šova izskanējušās runas par LNT apzināti neuzmanīgo attieksmi pret Ričiem Kleins komentēt nevarēja, jo tik uzmanīgi visai šova norisei līdzi neesot sekojis.

Uz jautājumu, vai Riču ģimenes dalība šajā daudzu skatītāju iemīļotajā šovā kaut kādā ziņā ietekmēja sabiedrības visnotaļ negatīvo viedokli par čigāniem, Kleins norāda, ka nevajag pārspīlēt šādu lietu nozīmību.

"Es nezinu, vai viņi uzlaboja viedokli, bet visādā ziņā viņi kārtējo reizi pierādīja, ka arī mūsu tautībai ir ļoti daudz talantīgu cilvēku. Protams, arī starp čigāniem, tāpat kā starp jebkuras citas tautības pārstāvjiem, ir cilvēki, kas savu talantu demonstrē citās, ne tik pozitīvās jomās, bet pirms kādu nosodīt latviešiem vajadzētu paskatīties pašiem uz sevi un to, kas notiek ar valsti. Nedomāju, ka Riči ir radījuši kādu apvērsumu cilvēku priekšstatos par čigāniem, bet puiši ir malači, ka vispār piedalījās," sarunā ar izklaides portālu Mango atzīst Kleins.

Līdzīgas pārdomas pēc šova radušās arī čigānu izcelsmes mūziķim Kasparam Antesam, kurš skaidro, ka, raugoties no malas, vienmēr daudzas lietas izskatās citādi, un tieši šī iemesla dēļ arī vēlāk rodas dažādas klačas un sabiedrības "šūmēšanās".

"Tik lielā šovā, kāds bija Dziedošo ģimeņu šovs, nevar izvairīties no tā, ka vēlāk rodas dažādas runas, bet šajā gadījumā tās ir pārspīlētas. Šāda mēroga šova beigu raidījumā galvenā uzmanība tika pievērsta uzvarētājiem, un tas ir tikai normāli. Nedomāju, ka tā bija apzināta rīcība no LNT puses un ka šova veidotāji apzināti centušies atbīdīt malā Riču ģimeni," pārdomās dalās Antess.

Arī vērtējot Riču ģimenes priekšnesumu ietekmi uz sabiedrības viedokli, Antess ir atturīgs. "Tā tas nenotiek un nekad nenotiks. Protams, parādot romu darbības un talantus, soli pa solim priekšstati mainās, bet es nedomāju, ka tie, kuriem kaut kas ir pret čigāniem, ieraugot smaidīgos Ričus, savu viedokli mainīs. To nevar panākt ar šādām kulturālām aktivitātēm," uzskata Antess.

Savukārt tradīcijām bagātā Čigānu kultūras biedrības ansambļa Ame Roma vadītājs Arturs Kopeļenko par pārmetumiem šova veidotājiem pat nebija dzirdējis, un, pašam sekojot līdzi Riču ģimenes gaitām, viņam nebija radies priekšstats, ka romu ģimene tiktu atspoguļota negatīvā gaismā vai ignorēta. Tomēr sarunā ar ansambļa vadītāju radās iespaids, ka daļa čigānu kopienas it kā norobežojas no saistības ar Riču ģimeni.

"Viņi ir normāli puiši un labi strādā, bet mēs esam vieni čigāni, viņi - citi. Pie mums ir citi likumi. Izpildām tikai čigānu tautas mūziku, un visi ansambļa dalībnieki ir tīri čigāni. Riči šova laikā nodziedāja tikai vienu čigānu dziesmu, un ne visi ģimenes locekļi ir čigāni. Tā ir liela starpība, lai gan kaut kādas nacionālas iezīmes viņu sniegumā bija manāmas," vērtē Kopeļenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!