Foto: Mango
8. maija vakarā Rīgā pie Uzvaras pieminekļa Otrā pasaules kara beigu 65. gadadienas svinību ietvaros uzstājās arī latviešu dziedātājs Ainars Mielavs, bet koncerts, par spīti iepriekš izskanējušajām bažām noslēdzās salīdzinoši mierīgi.

Sestdien visas dienas garumā pie Uzvaras pieminekļa risinājās piemiņas dienas svinības un uz skatuves kāpa gan dažādi pašmāju mākslinieki, gan viesi no citām valstīm. Kā svinību īpašais viesis tika pieteikts dziedātājs Ainars Mielavs, kura lēmums dziedāt pie Uzvaras pieminekļa aizvadītajā nedēļā radīja izteiktu sabiedrības neizpratni.

Pirms sava priekšnesuma Mielavs sanākušajiem uzdeva jautājumu, vai šeit ir kāds viņa tautietis. Saņemot pāris piekrītošas atbildes, dziedātājs atzina, ka visus ieradušos latviešus var uzskatīt par drosminiekiem.

"Pirms šī koncerta man pāris dienu laikā vairāki cilvēki jautāja par drosmi. Tā kā šeit ir ieradušies vairāki mani tautieši, var uzskatīt, ka viņi visi ir īpaši drosmīgi," savus uzskatus pauda Mielavs.

Uzstāšanos Mielavs sāka ar dziesmu Atpogā manu kreklu un sveicienu latviski, bet pēc tās sanākušajiem paziņoja, ka koncertu turpinās krievu valodā. Viņš arī paskaidroja, ka krievu valodu iemācījies jau četru gadu vecumā no saviem komunālā dzīvokļa kaimiņiem, Petrovu ģimenes, tādēļ viņam izteikties šajā valodā ir tikpat viegli, cik dzimtajā latviešu valodā.

Mielava uzstāšanos sanākušie pārsimts klausītāji uztvēra ar vētrainām emocijām, bet, ja pirms tam, klausoties citu izpildītāju priekšnesumus, daļa no svinētājiem laidās vētrainās dejās, latviešu dziedātāja lēno dziesmu laikā dejoja vien daži romantiskāk noskaņotie pārīši.

Brīdi pirms Mielava koncerta sākuma no skatuves aizmugures iznāca Rīgas mērs Nils Ušakovs ar savu jauniņo sievu Jeļenu Suharevu un apsardzes pavadībā devās uz sēdvietu aizmuguri, kur kopā ar mēra preses sekretāri Annu Kononovu un laulāto draudzeni noskatījās visu koncertu.

Kamēr Ušakovs, kurš ir pirmais Rīgas mērs, kurš piedalījies Uzvaras dienas svinībās pie Uzvaras pieminekļa, ar pavadonēm centās baudīt Mielava uzstāšanos, pie viņa nepārtraukti nāca dažāda vecuma cilvēki, kur vēlējās gan nofotografēties kopā ar Rīgas mēru, gan iegūt viņa autogrāfu, un uz šos uzmanības apliecinājumus Ušakovs uztvēra ar sirsnīgu smaidu un labvēlību.

Mango piedāvā nelielu ieskatu 8. maija svinīgajos pasākumos pie Uzvaras pieminekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!