Foto: EPA/LETA

Interneta portāls AskMen.com savu lasītāju vidū veicis aptauju, lai noskaidrotu, kuri ir visdīvainākie festivāli, kādi vien tiek organizēti visā pasaulē. Rezultātā lasītāji izvēlējušies desmit, viņuprāt, dīvainākos un oriģinālākos festivālus.

Saraksta desmitajā vietā iekļauts ķiploku festivāls Kalifornijā. Reiz doktors Rūdijs Melouns bija izlasījis, ka kāda neliela franču pilsētiņa sākusi sevi dēvēt par pasaules ķiploku galvaspilsētu. Nevēloties piekrist šādai augstprātībai, viņš nelielajā Gilrojas pilsētiņā sarīkojis tādu festivālu, kas visai pasaulei licis pārskatīt savus uzskatus. Tagad Gilrojā no ķiplokiem gatavo zupas, kebabus un sviestmaizes, bet vietējie muzikanti dzied tikai dziesmas par šo dievišķo augu.

Devītajā vietā ierindots izkrāsotu govju festivāls Luksemburgā. Ik vasaru kādā pilsētā sapulcējas labākie mākslinieki, lai uz metāla, koka, betona un stiklašķiedras govīm uzgleznotu savas pārdrošākās idejas, padarot tās par zebrām vai krāšņām Alpu ainavām.

Astotajā vietā ir apelsīnu batālijas Itālijas pilsētā Pjemontā. Saskaņā ar vietējo leģendu pirms daudziem gadsimtiem vietējie iedzīvotāji sacēlušies pret cietsirdīgu pilsētas valdnieku, nocērtot tirānam galvu un apsardzi nomētājot ar akmeņiem. Laika gaitā akmeņi nomainīti pret apelsīniem, un radies šis jautrais augļu festivāls.

Septītajā vietā iekļauts laistīšanās festivāls Taizemē, kur ik gadu aptuveni 100 tūkstoši cilvēku, bruņojušies ar ūdens pistolēm un ar ūdeni pildītiem baloniem, Songkranas pilsētā uz ielām sarīko īstu dušu, kas simbolizē gara attīrīšanos.

Sestajā vietā ir peļu sūdu festivāls Talkitnā, pilsētā Aļaskas štatā. Šajā festivālā viss saistīts ar peļu izkārnījumiem - te var nopirkt no peļu ekskrementiem gatavotu bižutēriju, kā arī pacelties gaisa balonā, lai pa mērķiem šaudītos ar peļu mēsliņiem.

Piektais ir "zelta šķēru" festivāls Jaunzēlandē, kas notiek kopš 1961. gada. Reizēm skatītāji, kas ieradušies paraudzīties, kā tiek cirptas aitas, sanāk tik lielā daudzumā, ka viņu nomierināšanai nepieciešami armijas papildspēki.

Ceturtajā vietā iekļauts kāds reliģisks festivāls Sandžao pilsētā Portugālē, kas norisinās ar svētā Jāņa Teologa aizbildniecību. Festivālā norisinās visai neparastas darbības - cilvēki staigā apkārt ar milzīgiem plastmasas āmuriem un no visa spēka sit pa galvvidu tiem pretējā dzimuma pārstāvjiem, kas viņiem šķiet īpaši pievilcīgi.

Trešajā vietā palicis varžu festivāls kādā ASV pilsētā, kas parasti notiek vienlaicīgi ar tā saukto Darba dienu (Labor Day). Ik gadu festivāls pulcē ap 50 000 cilvēku, kuri noraugās varžu sacīkstēs un koncertos, kā arī var baudīt dažādus ēdienus, kad gatavoti no šiem jaukajiem abiniekiem.

Otrajā vietā iekļautas Anglijas siera sacīkstes, kas ik gadu maijā notiek Glosteras pilsētā. Šis ir veselībai bīstams festivāls, jo pakaļ trīsarpus kilogramus smagajam siera ritulim dalībnieki skrien no ārkārtīgi kraujas kalna nogāzes. Šajās sacensībās nav bijuši gadījumi, kad atsevišķi siera kārotāji netiktu nogādāti slimnīcā.

Bet topa pirmajā vietā ierindots tomātu festivāls Spānijas pilsētā Bunjolā. Šis festivāls ir visvērienīgākā dārzeņu kauja pasaulē, kurā vienīgais atļautais ierocis ir tomāti. Ik gadu uz nelielu pilsētiņu atved 40 tonnas nobriedušu tomātu, un veselu stundu pilsētā valda tāds haoss, ka rezultātā visas mājas kļūst sarkanas, bet cilvēki līdz potītēm ir iegrimuši samīcītu tomātu pļurzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!