Ziņa par karstumā mirušo Krievijas pārstāvi Vladimiru Ladižensku, kurš Somijā piedalījās pasaules čempionātā sēdēšanā saunā, šokējusi daudzus, bet sīkāku ieskatu notikušajā traģēdijā izklaides portālam Mango sniedza latviešu pirtnieks Jānis Pavlovičs, kurš bija aculiecinieks traģiskajam notikumam.

Portāla pirtis.lv vadītājs, biedrības Latvijas pirtis pārstāvis Jānis Pavlovičs, kurš kopā ar Latvijas delegāciju sešu cilvēku sastāvā piedalījās Somijā notiekošajā čempionātā, sarunā ar Mango neslēpj, ka sestdien redzētais viņu satriecis.

Čempionāta noteikumi paredz, ka dalībniekiem saunā, kurā ir 110 grādu karstums, jāsēž tik ilgi, cik var izturēt. "Katras desmit sekundes uz akmeņiem lej ūdeni, kas rada verdošu tvaiku. Pirmo pusminūti vēl var ciest, bet pēc tam rodas sajūta, ka tev visu laiku lej virsū vārošu ūdeni. Arī elpot kļūst arvien grūtāk, un deg viss, kas vien ir iespējams," par sacensību norisi stāsta latviešu pirtnieks.

"Kad cilvēkam šīs sajūtas apnīk un viņš vairs nevar izturēt, viņš lec laukā. Tad arī sacensības ir beigušās, bet vēl kādu laiku pēc tam deguns un mute sūrst tā, it kā būtu izdzēris verdošu tējas krūzi," skaidro Pavlovičs, kurš pats saunā izturējis divas minūtes un 11 sekundes. Šo rezultātu pats pirtnieks vērtē kā labu, jo 135 dalībnieku konkurencē viņš ieņēmis 80. vietu, kas pasaules čempionātā ir gana vērienīgs sasniegums.

Komentējot abu finālistu - krieva Vladimira Ladiženska un soma Timo Kaukonena - cīņu, sertificētais pirtnieks uzsver, ka tas, cik katrs ir gatavs pavadīt šādā karstumā, ir saprāta jautājums. Viņš arī atzīst, ka pats čempionāta uzstādījums ir nepareizs.

"Pirtī un saunā galvenais rekords ir labsajūta, un cīkstēties par to, kurš var nosēdēt ilgāk, ir nepareizi - to nedrīkst darīt nekad un nekādos apstākļos, jo vienīgais, ko pēc tam var citiem parādīt, ir apdegumi. Nekādu baudu tas nesniedz," pārliecināts ir Pavlovičs.

Viņš uzskata, ka maksimums, ko iespējams pavadīt saunā, kurā ir tādi apstākļi kā pasaules čempionāta laikā, ir četras minūtes, bet abi sacensību finālisti bija tur uzkavējušies ilgāk nekā sešas minūtes. "Es par 90% esmu pārliecināts, ka viņi bija lietojuši kaut kāda veida anestezējošus līdzekļus," atzīst Pavlovičs.

"Kad Ladiženski izvilka no pirts, viņš bija koši sarkans no apdegumiem un manu acu priekšā no karstuma, kas bija viņā iekšā, nomelnēja un pārogļojās. Kad ārā rāva somu pārstāvi, viņš turējās pie margām, un visur, kur viņš pieskārās, šķīda asinis un palika ādas gabali no tā, cik stipri viņš bija apdedzis," emocionāli stāsta Pavlovičs.

"Šajās sacensībās nebija noteikta sarkanā līnija, kad sēdēšana saunā jāpārtrauc. Tiesnešiem bija jāredz, ka cilvēki jau ir komā, bet tas nenotika," čempionāta norisi kritiski vērtē pirtnieks un mudina visus, kuri vēlas baudīt pirts priekus, pirms tam vismaz vienu reizi apmeklēt sertificētu pirtnieku vai arī aiziet uz pirts biedrību organizētiem semināriem un kursiem, lai pat ikdienišķa pirtī iešana nepārvērstos par traģēdiju.

Galerijā: ieskats Somijā notikušajā saunā sēdēšanas čempionātā (foto no Jāņa Pavloviča privātā arhīva).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!