Otrdien, 29. decembrī, Ukrainas pilsētas Odesas iedzīvotāji kļuva par lieciniekiem ārkārtīgi retai parādībai – pilsētā nolija neparasts sikspārņu lietus, kad dzīvnieki tieši no debesīm krita uz pilsētnieku galvām, ziņo vietējā prese.

Kādā no pilsētas rajoniem burtiski nolijuši vairāk nekā divdesmit sikspārņi, kas, pēc aculiecinieku stāstījuma, bijuši "visai samīcītā stāvoklī", bet daži pat nav izrādījuši nekādas dzīvības pazīmes. Analoģiska parādība ar nelielu sikspārņu skaitu vērota arī vairākos citos pilsētas rajonos.

Biologs Valentīns Nikolajevs ukraiņu presei pastāstījis, ka šim dabas fenomenam ir zinātnisks izskaidrojums: krasu temperatūras svārstību dēļ, kad stipram salam seko straujš atkusnis, nepietiekami izgulējušies sikspārņi mostas no savas ziemas guļas un, nokrītot zemē, vairākas stundas "atjēdzas" no miega. Ja dzīvnieku pamošanās sakrīt ar lietusgāzēm, sekas var būt visai sensacionālas.

"Tas ir tieši tāpat, ja cilvēks tiek pamodināts četros no rīta un viņam liek pildīt aktīvas darbības," salīdzina Nikolajevs.

Mango jau rakstīja par tādu salīdzinoši biežāku dabas fenomenu kā "varžu lietus", kas pirmo reizi tika reģistrēts 1873. gadā Misūri štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!